IRAN U RADOVIMA

Iran započinje s gradnjom nuklearne elektrane na zapadu zemlje

Islamska Republika naglašava da će se atomsku energiju koristiti u civilne svrhe, a oko iranskog nuklearnog programa već godinama postoje sporovi
 -/Wavebreak/Profimedia/-/wavebreak/profimedia

Iran će nakon desetljeća planiranja započeti izgradnju nuklearne elektrane na jugozapadu zemlje, izvijestila je u subotu iranska novinska agencija ISNA. Muhamed Aslami, čelnik Iranske organizacije za atomsku energiju, s delegacijom je posjetio lokaciju Darkhoveyn na granici s Irakom u tu svrhu, objavila je ISNA.

Reaktor u pokrajini Huzestan imat će kapacitet od 300 megawatta, napisala je ISNA. Razgovori o projektu u blizini Darkhoveyna započeli su još u vremenu prije Islamske revolucije 1979. Izgradnja blizu rijeke Karun je najavljena prije 14 godina. Nuklearnu elektranu će graditi iranske tvrtke tijekom osam godina. Prema ISNA-i, troškovi iznose oko dvije milijarde dolara (preko 14 milijardi kuna). Oko iranskog nuklearnog programa već godinama postoje sporovi.

Islamska Republika naglašava da će se atomsku energiju koristiti u civilne svrhe. Međutim, Sjedinjene Američke Države i Izrael, među ostalima, optužuju zemlju da teži razvoju nuklearnog oružja. Bivši američki predsjednik Donald Trump je jednostrano povukao SAD iz međunarodnog sporazuma koji je ograničavao iranski nuklearni program. Pregovori o njegovom oživljavanju trenutno su zamrznuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2023 16:42