STRUČNJAK ZA GEOPOLITIKU

‘Iran zna da će otvoriti Pandorinu kutiju ako se odluči na izravni sukob, ali pogledajte što rade...‘

Iranu puno više odgovara da ta njihova mreža otpora stvara određene aktivnosti

Napad na Hute

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/newscom/profimedia

Neprijateljstva su jaka, ali ne treba očekivati da će Iran sada ući u otvorene sukobe. Mislim da će umjesto toga nastaviti podržavati ove mreže otpora, poput Huta, Hezbolaha i Hamasa, koje potencijalno stvaraju ozbiljne probleme SAD-u, Izraelu i svima onima koji su okupljeni u pojam Zapada, izjavio je Vlatko Cvrtila, stručnjak za geopolitiku i rektor Sveučilišta VERN‘.

Cvrtila je za Jutarnji list komentirao razloge i posljedice udara na Hute u Jemenu, koje su američke i britanske snage poduzele u znak odmazde za napade Huta na brodove u Crvenom moru.

Geopolitički stručnjak ističe kako je prva reakcija Irana nakon napada na Hute bila na nižoj službenoj razini, na razini glasnogovornika Ministarstva vanjskih poslova, te da treba pričekati i vidjeti koje će odluke u sljedećim danima poduzeti najviši autoriteti u zemlji.

"Ako gledamo u geostrateškom smislu, Iranu puno više odgovara da ta njihova mreža otpora stvara određene aktivnosti, koje izazivaju ozbiljne razine poremećaja, nego da oni sami ulaze u sukob. U slučaju da se odluče na izravni sukob, za Iran bi to otvorilo Pandorinu kutiju, što zasigurno ne bi prošlo bez reakcija SAD-a i njegovih saveznika", objašnjava Cvrtila.

Stručnjak za geopolitiku napominje kako bi ovi napadi mogli ojačati utjecaj Huta u tzv. iranskoj Osovini otpora jer svatko tko se bori protiv onih koji su označeni kao "neprijatelji islama" dobiva određene zasluge. "Pa, jedan od razloga zašto je Hamas poduzeo akciju u Izraelu jest bilo upravo jačanje vlastite pozicije unutar te mreže otpora prema SAD-u i Zapadu. Iran jako dobro koristi te narative politika nekadašnjih imperijalističkih država na Bliskom istoku kako bi stvorio i ojačao taj otpor koji se pruža prema Zapadu", dodao je Cvrtila.

Prvi udar na šijitsku islamističku organizaciju iz Jemena, otkako je ta grupa počela ispaljivati bespilotne letjelice i rakete na teretne brodove u Crvenom moru u studenome, bio je očekivan jer su Huti počeli ozbiljno ugrožavati jednu od ključnih geostrateških točaka za transport roba prema europskom prostoru.

"Ugrožavanje plovnih putova izravno ugrožava globalnu trgovinu. Znamo da je globalna trgovina već prije bila prilično ugrožena zbog covida, tako da bi svaki novi poremećaj potencijalno mogao na Zapadu izazvati dodatne troškove i poremećaje. Isto tako, ugrožava i interese zapadnih ekonomija pa je bilo jasno da će reagirati. SAD i druge zapadne zemlje jako su se trudili kako ne bi došlo do proširivanja sukoba na Bliskom istoku, ali su na kraju zapravo oni sami poduzeli akciju koja sada eskalira situaciju i otvara mogućnosti dodatnog proširenja sukoba. Ali, očito su strateški i vojni planeri SAD-a i Velike Britanije procijenili da mogu tu situaciju držati pod kontrolom", kaže Cvrtila te dodaje da je to bio riskantan potez SAD-a jer su Huti jako dobro pripremljeni za ovakvu vrstu napada.

"Huti su vrlo dobro ukopani, imaju jako puno kapaciteta za maskiranje svojih položaja i mobilne lansere koji mogu vrlo brzo nakon lansiranja napustiti svoje položaje ili se prikriti. U tom smislu imaju velike sposobnosti. Ne treba zanemariti ni ono što se događa u Iraku gdje se nalaze isto tako radikalne skupine koje su bliske Iranu i koje napadaju prije svega američke postrojbe, odnosno ciljeve gdje se nalaze međunarodne snage. SAD-u i Velikoj Britaniji je jasno da u vojnom smislu neće postići nekakav poseban rezultat, da se Huti pokore ili nestanu. Ali, isto tako nisu mogli dopustiti da jedna skupina maltretira promet robe prema Zapadu. Ne treba očekivati da će se sad razviti nekakva globalna operacija pa da će se ići u otvoreni sukob s Hutima, ali će se sigurno nastaviti ovaj tip vojnog djelovanja dalekometnim gađanjem njihovih vojnih instalacija i vojne infrastrukture. Huti su najavili da će reagirati. Vjerojatno će se ta reakcija koncentrirati prije svega na Adenski zaljev, odnosno taj dio prometa. Postoji i vjerojatnost da će to poslužiti kao opravdanje onima koji nemaju nikakve veze s Hutima i Palestincima, ali su spremni za poduzimanje terorističkih napada, da krenu u akciju", zaključuje Cvrtila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:57