IZREZALI KADROVE

IRANCI LJUTI NA SEKSI VODITELJICU 'Stavi hidžab pa da normalno gledamo izvlačenje parova za SP'

Iranska državna televizija zbog oskudne je haljine izrezala sve kadrove u kojima se pojavljuje brazilska manekenka
 Nelson Almeida / AFP

Brazilska mankeneka i glumica Fernanda Lima koja je iznenada postala globalno poznata izvlačeći parove za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, postala je izrazito nepopularna u Iranu. Ne zato što njima ne bi bila lijepa.

Iranci su ludi za nogometom koliko i Brazilci ili Hrvati i njihova je državna televizija uživo prenosila izvlačenje. Ali kad se Lima pojavila u svojoj seksi haljini, morali su slijediti zakon i izrezati sve kadrove u kojima se ona pojavljuje. Iranska televizija rutinski cenzurira, zamućuje ili na drugi način sprečava prikazivanje žena koje smatra neprikladno odjevenima.

Predsjednik FIFA-e Joseph Blatter i voditeljica Fernanda Lima na izvlačenju parova SP-a u Brazilu (foto: Vanderlei Almeida / AFP)

"Da budem iskren, haljina koju gospođa voditeljica nosi nije na razini naših smjernica za emitiranje", objasnio je voditelj iranskog prijenosa Adel Ferdosipour. Ali Iranci nisu bili sretni. Na Twitteru i Facebooku pojavile su se karikature i komentari: "Bi li je ubilo da je odjenula pristojnu haljinu pa da možemo normalno gledati izvlačenje?", žalio se jedan iranski navijač. “Stavi hidžab, daj nam da gledamo izvlačenje”, pozivali su je drugi. Bilo je i uvredljivih komentara, a srušena je i Limina Facebook stranica.

Lijepa brazilska manekenka Fernanda Lima izazvala je uzbuđenje u Iranu

U ostatku svijeta Fernanda Lima bila je najspominjanije ime na Twitteru, ali zbog milijuna pohvala njezinoj haljini i ljepoti. Sličan bijes u Iranu izazvao je lažni tvit Lionela Messija u kojem je netko ismijavao iransku nogometnu reprezentaciju, pa su Iranci uništili Messijevu Facebook stranicu.

Vanderlei Almeida / AFP

Uslijed nezadovoljstva iranskih nogometnih navijača srušena je Limina Facebook stranica

Messiju su se brzo ispričali kad je slučaj razjašnjen, a nekoliko sati nakon što su počeli napadi na Limu, na Facebooku se pojavila stranica “Iranci se ispričavaju Fernandi Limi i Leu Messiju” koja je skupila 28.000 lajkova i stotine komentara u kojima se Iranci Limi ispričavaju uime svojih sunarodnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:45