OGLASIO SE TEHERAN

Iranci otkrili detalje velikog napada, zaprijetili još jednoj državi u regiji: ‘Amerikancima smo poslali poruku preko Švicarske...‘

‘Nemamo namjeru nastaviti ovu operaciju, ali ako cionistički režim poduzme akciju...‘

Mohamad Bagheri

 Atta Kenare/AFP

Zapovjednik iranskih oružanih snaga rekao je u nedjelju da je napad izveden tijekom noći na Izrael "postigao sve svoje ciljeve".

"Operacija ‘Iskreno obećanje‘ uspješno je provedena između subote navečer i nedjelje ujutro i postigla je sve svoje ciljeve", izjavio je general Mohamad Bagheri na televiziji, precizirajući da nijedno urbano ili gospodarsko središte nije bilo meta iranskih bespilotnih letjelica i projektila.

Iran je upozorio Izrael da slijedi veći napad na njegov teritorij ako uzvrati na noćašnji napad Teherana, dodajući kako je Washington upozoren da ne podržava izraelsku vojnu akciju.

image

Iranski napad na Izrael

AFP

"Ako Izrael uzvrati Iranu, naš će odgovor biti puno veći od noćašnje vojne akcije", rekao je načelnik stožera oružanih snaga, general-bojnik Bagheri za državnu televiziju, dodajući da je Teheran preko Švicarske upozorio Washington da bi bilo kakva podrška izraelskoj odmazdi rezultirala napadom na američke baze u regiji. Sjedinjene Države ondje imaju nekoliko vojnih baza.

"Naše operacije su gotove i nemamo namjeru nastaviti s njima", rekao je Bagheri, prije nego što je ustvrdio da je iranski napad dronovima i projektilima bio uspješan protiv dvije izraelske vojne baze.

Dodao je da su ciljane dvije lokacije - "obavještajni centar koji je cionistima davao potrebne informacije" za napad koji je uništio iranski konzulat u Damasku 1. travnja, kao i "zračna baza Novatim, odakle su poletjeli zrakoplovi F-35" koji su ga bombardirali.

"Ta dva centra znatno su oštećena i stavljena van upotrebe", ustvrdio je.

"Nemamo namjeru nastaviti ovu operaciju, ali ako cionistički režim poduzme akciju protiv Islamske Republike Iran, bilo na našem tlu ili u našim centrima u Siriji ili drugdje, naša sljedeća operacija bit će puno veća od ove", upozorio je iranski zapovjednik.

image

Hosein Salami

Hossein Beris/Middle East Images Via AFP

Zapovjednik Islamske revolucionarne garde Hosein Salami također je upozorio da će Teheran uzvratiti na svaki izraelski napad na njegove interese, dužnosnike ili građane. Rekao je da je operacija provedena tijekom noći "mogla biti većeg opsega".

"Ograničili smo ovu operaciju na ono što je cionistički režim koristio za napad na naš konzulat" u Siriji.

Iran je kasno u subotu lansirao bespilotne letjelice te ispalio balističke i krstareće projektile na Izrael u prvom izravnom napadu na izraelski teritorij, osvetničkom napadu za izraelsko bombardiranje njegova konzulata u glavnom gradu Sirije 1. travnja u kojem je ubijeno sedam pripadnika Islamske revolucionarne garde, među kojima i dva visoka časnika.

Najmoćniji iranski saveznik u regiji, libanonska šijitska skupina Hezbolah koja izmjenjuje vatru s Izraelom od početka rata u Gazi, objavila je rano u nedjelju da je ispalila rakete na izraelsku bazu.

Dronove protiv Izraela također je navodno lansirala jemenska skupina hutista koja je povezana s Iranom i koja napada plovne puteve u i oko Crvenog mora kako bi pokazala solidarnost s Hamasom.

image

Jordanska vojska (arhivska fotografija)

Khalil Mazraawi/AFP

Jordan je objavio da je tijekom noći presreo leteće objekte koji su ušli u njegov zračni prostor kako bi osigurao sigurnost građana. Prema priopćenju jordanske vlade u nedjelju, "geleri su u tom vremenu padali na više mjesta, ali nije došlo do značajnije štete niti ozljeda građana”.

Nakon Izraela, i Jordan, Irak i Libanon objavili su u nedjelju ujutro da su otvorili svoj zračni prostor nakon što su ga zatvorili kasno u subotu jer je Iran pokrenuo napade bespilotnim letjelicama i raketama na Izrael.

Teheran: Jordan će biti sljedeća meta Irana ako bude surađivao s Izraelom

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je u nedjelju da će njegova zemlja postići pobjedu nakon što je vojska rekla da je oborila gotovo svih više od 300 bespilotnih letjelica i projektila koje je Iran lansirao u oštroj eskalaciji sukoba na Bliskom istoku.

Napad Teherana kasno u subotu, pokrenut nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u Damasku 1. travnja, u kojem su poginuli časnici elitnog Korpusa čuvara islamske revolucije, povećali su prijetnju šireg regionalnog sukoba.

Iran se oslanja na napade saveznika u regiji na izraelske i američke ciljeve kako bi pokazao potporu palestinskoj militantnoj skupini Hamas u ratu u Gazi, koji ne pokazuje znake popuštanja unatoč brojnim naporima posredovanja.

"Presreli smo, odbili, zajedno ćemo pobijediti", objavio je Netanyahu na društvenoj mreži X.

Izraelska vojska objavila je da su oružane snage oborile više od 99 posto iranskih bespilotnih letjelica i projektila te da razgovaraju o daljnjim opcijama.

Izraelski kanal 12 TV citirao je neimenovanog izraelskog dužnosnika koji je rekao da će biti "značajnog odgovora" na napad.

Iran je upozorio da će u tom slučaju odgovor biti još snažniji od noćašnjeg, a upozorio je Washington da će, u slučaju njegove potpore Izraelu, mete biti američke baze u regiji.

Rat u Gazi, koji je počeo Hamasovim napadom na Izrael 7. listopada, pojačao je napetosti u regiji, proširivši se na frontove s Libanonom i Sirijom te privlačeći dalekometnu vatru na izraelske mete čak iz daljine - iz Jemena i Iraka.

Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da Teheran pomno prati Jordan, koji bi mogao postati sljedeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu.

"Jordan će biti sljedeća meta Irana ako bude surađivao s Izraelom usred iranskih raketnih i bespilotnih napada na Izrael", izvijestila je rano u nedjelju poluslužbena iranska novinska agencija Fars, dok su dva regionalna sigurnosna izvora rekla da su jordanski zrakoplovi oborili desetke iranskih dronova koji su letjeli preko sjevernog i središnjeg Jordana prema Izraelu.

"Iranska vojska pažljivo prati kretanje Jordana tijekom napada na cionistički režim, a ako Jordan intervenira, on će biti sljedeća meta", izvijestio je Fars, pozivajući se na "informirani izvor" u iranskim oružanim snagama.

"Jordanu i drugim regionalnim zemljama izdana su potrebna upozorenja prije operacije", citirala je izvor agencija bliska iranskoj Revolucionarnoj gardi.

Dva regionalna izvora rekla su i kako su dronovi oboreni u zraku na jordanskoj strani Jordanske doline, a išli su u smjeru Jeruzalema. Drugi su presretnuti u blizini iračko-sirijske granice, objavio je portal Al Arabiya News.

"Jordanska protuzračna obrana spremna je presresti i oboriti sve iranske bespilotne letjelice koje naruše njegov zračni prostor. Vojska je također u stanju visoke pripravnosti, a radarski sustavi prate svaku aktivnost dronova koji dolaze iz smjera Iraka i Sirije", dodali su.

Jordan je u subotu navečer izvijestio da je zatvorio svoj zračni prostor za sve dolazne, odlazeće i tranzitne zrakoplove, a ta odluka okarakterizirana je kao mjera predostrožnosti u slučaju iranskog napada preko njegove granice, rekao je glasnogovornik jordanske vlade Muhannad Mubaideen. Zanijekao je medijska izvješća o tome da je kraljevina objavila izvanredno stanje. (Hina, I.V.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:18