RUKA RUKU MIJE

Iranci potvrdili da im stižu moderni ruski borbeni avioni, poznato je i kad: ‘I to nije jedino...‘

Zapad je zabrinut zbog širenja veza između Irana i Rusije usred sukoba u Ukrajini

Suhoj Su-35 (arhivska fotografija)

 Lystseva Marina/Tass/Profimedia/Lystseva Marina/tass/profimedia

Iran će dobiti određeni broj ruskih borbenih zrakoplova Suhoj Su-35 do ožujka kao dio vojne narudžbe koja uključuje obrambene sustave, projektile i helikoptere, izvijestila je novinska agencija Tasnim, pozivajući se na intervju sa zastupnikom, a prenosi Bloomberg.

image

Suhoj Su-35

Sefa Karacan/Anadolu Agency Via Afp

Shahriar Heydari, koji je član parlamentarne komisije Islamske Republike za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, nije precizirao broj naručenih zrakoplova.

- Većina ovog oružja uskoro će ući u zemlju. Na primjer, borbeni zrakoplovi Suhoj Su-35 stići će u Iran početkom sljedeće godine - rekao je Heydari, misleći na godinu u perzijskom kalendaru koja počinje 21. ožujka.

Zapad je zabrinut zbog širenja veza između Irana i Rusije usred sukoba u Ukrajini. Iranska opskrba Rusije vojnim bespilotnim letjelicama postala je ključni spor između Sjedinjenih Država, Europske unije i Teherana.

Iran je zanijekao da je dostavio bespilotne letjelice Rusiji, a na napetom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a prošli mjesec, Vasilij Nebenzja, ruski veleposlanik u UN-u, nazvao je optužbe "očito izmišljenim i lažnim".

image

Suhoj Su-35

Maxime Popov/Afp

Heydarijevi komentari također dolaze u trenutku kad se Islamska Republika suočava sa sve većim međunarodnim prijekorima zbog gušenja protuvladinih nemira i pogubljenja prosvjednika. Američka Novinska agencija za ljudska prava (HRANA) objavila je u posljednjem izvješću iz prosinca da je od 16. rujna do utorka, 20. prosinca, ubijeno najmanje 506 prosvjednika, od kojih je najmanje 69 maloljetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 00:31