INCIDENT NA MORU

IRANCI ZAUZELI DVA AMERIČKA BRODA U PERZIJSKOM ZALJEVU! Drže desetoricu pripadnika ratne mornarice

Deset pripadnika američke ratne mornarice zatočeno je na otoku Farsi
031130-N-3653A-002-Atlantic Ocean (Nov. 30, 2003) -- USS George Washington (CVN 73) Carrier Strike Group formation sails in the Atlantic Ocean. Washington is conducting Composite Training Unit Exercise (COMPTUEX) in preparation for their upcoming deployment. U.S Navy photo by Photographers Mate 2nd Class Summer M. Anderson. (RELEASED)
 U.S. Navy Photo

Iz Pentagona je u utorak priopćeno kako su Iranci zauzeli dva manja američka patrolna vojna broda i tvrde da im iz Teherana poručuju kako će posadu 'žurno vratiti', javlja Sky News .

Glasnogovornik Pentagona Petar Cook rekao je kako su izgubili kontakt s brodovima dok su se kretali kroz Perzijski zaljev između Kuvajta i Bahreina.

'U kontaktu smo s iranskim vlastima i dobili smo čvrsta obećanja kako će posade i brodovi biti žurno vraćeni', kaže Cook.

Amerikanci navode da je jedan od brodova imao 'mehaničke probleme', no Iranci tvrde da su ih uhvatili u prijestupu, odnosno kažu da su ušli u njihove teritorijalne vode.

Deset pripadnika američke ratne mornarice zatočeni su na otoku Farsi, malom otoku u Perzijskom zaljevu na kojem se nalazi baza Iranske revolucionarne garde. Zasad nema informacija kada bi mogli biti oslobođeni. U pregovore oko njihova puštanja navodno je osobno uključen američki državni tajnik John Kerry, koji je u kontaktu s iranskim šefom diplomacije Javadom Zarifom, s kojim se zbližio tijekom dugotrajnih nuklearnih pregovora.

Inače, prije samo dva tjedna iranska raketa proletjela je na svega 1400 metara udaljenosti od američkog nosača aviona USS Harry S Truman u Hormuškom tjesnacu. Tada je Iranska revolucionarna garda provodila vježbe gađanja u njegovoj neposrednoj blizini, a amerikanci su taj čin ocijenili 'iznimno provokativnim'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:46