NOVA PRAVILA FIFA-e

Iranke će nastupati s kapama, a ne maramama

FIFa će omekšati svoj stav prema vjerskim simbolima. Zabrana nošenja islamskih marama na snazi je već tri godine zbog sigurnosnih razloga

TEHERAN - Mlada ženska nogometna reprezentacija Irana ipak će se moći natjecati na Olimpijskim igrama mladih ako njezine igračice svoje tradicionalne marame zamijene kapama koje će im prekriti kosu, objavila je FIFA.

Religijski stavovi

Ova odluka uslijedila je nakon početne zabrane FIFA-e Irankama da sudjeluju na Igrama, jer su inzistirale na igranju u maramama.

FIFA je zabranila nošenje takvih marama prije tri godine, navodeći sigurnosne razloge te sprečavanje izražavanja sportskih ili relgijskih stavova na sportskim igralištima.

Odluka je donesena nakon pregovora između FIFA-e i Iranskog nogometnog saveza te Iranskog olimpijskog odbora.

Nogometašice sretne

Taj je Odbor izjavio kako će prihvatiti kompromisno rješenje po kojemu nogometašice neće nositi marame, nego kape koje će im prekrivati kosu, ali ne i vrat.

Farideh Shojaei, zamjenik predsjednika Iranskog nogometnog saveza, rekao je kako su igračice oduševljene postizanjem kompromisnog rješenja. Mediji u Teheranu također su izvijestili da su iranske vlasti pristale da im nogometašice mogu nositi kape umjesto marama kako bi se mogle pojaviti na Olimpijskim igrama mladih.

- Poslali smo nadležnima u FIFA-i uzorke novih islamskih dresova za naše igračice i oni su ih prihvatili - rekao je Abas Torabian, voditelj odjela za međunarodne odnose u Iranskom nogometnom savezu, dodajući kako je sretan zbog kompromisa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 17:53