OSUDA

Iranska diplomacija: ‘Odluka Bahreina o normaliziranju odnosa s Izraelom je sramotna‘

Iranska diplomacija također je poručila da će vlade Bahreina i njegovih saveznika držati odgovornim za bilo koju nesigurnost
Hassan Rouhani
 AFP

Iran je subotu odluku Bahreina o normaliziranju odnosa s Izraelom nazvao "sramotnom" i ocijenio da će njome postati suučesnik izraelske politike koja ugrožava regionalnu sigurnost, izvijestila je iranska državna televizija.

"Bahrein je tom sramotnom odlukom žrtvovao palestinsku stvar i desetljeća borbe", prenijela je televizija priopćenje ministarstva vanjskih poslova.

Sporazum Bahreina i Izraela, kojeg je najavio američki predsjednik Donald Trump, djelomično je sklopljen zbog zajedničke zabrinutosti djelovanjem Irana u regiji.

Iranska diplomacija također je poručila da će vlade Bahreina i njegovih saveznika držati odgovornim za bilo koju nesigurnost koju Izrael izazove u području Zaljeva.

Palestinci se pribojavaju da će odluke Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) oslabiti dugogodišnje panarapsko stajalište da se Izrael, u zamjenu za uspostavu normalnih odnosa s arapskim zemljama, mora povući s okupiranih teritorija i prihvatiti palestinsku državnost.

Bahrein je nakon UAE te Egipta i Jordana, koje su razmijenile veleposlanstva s Izraelom prije više desetljeća, postao četvrta arapska zemlja koja je normalizirala odnose sa židovskom državom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:13