NUKLEARNI SPORAZUM

Iranske vlasti objavile da je postignut znatan napredak na pregovorima u Beču

Iran je spreman razmijeniti zatvorenike sa Sjedinjenim Državama, rekao je u subotu iranski ministar vanjskih poslova

Glavni pregovarač za iranski nuklearni program Ali Bagheri Kani snimljen nakon sastanka

 Alex Halada/AFP

Na razgovorima u Beču o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. Iran i velike sile postigli su "znatan napredak", rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Said Hatibzadeh.

Međutim, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno", rekao je Hatibzadeh na tjednom brifingu i objasnio: "A preostala pitanja su i najteža".

U zasebnoj izjavi visoki iranski dužnosnik za sigurnost Ali Šamhani je rekao da se nastavljaju razgovori s europskim pregovaračima i nastavit će se, ali pregovori sa Sjedinjenim Državama nisu na dnevnom redu jer neće donijeti nikakav "proboj".

Neizravni pregovori između Teherana i Washingtona održavaju se u Beču od travnja.

SAD se povukao iz međunarodnog nuklearnog ugovora 2018. u vrijeme predsjednika Donalda Trumpa i odmah je vratio sankcije Teheranu koji se, u reakciji na taj potez, oslobodio velikog dijela ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti koje je ugovorom bio prihvatio.

Reuters je prošli tjedan izvijestio da je skiciran nacrt novog ugovora nakon višemjesečni pregovora te da uključuje i druga pitanja kao što je odmrzavanje milijarda dolara iranskog novca iz južnokorejskih banaka te oslobađanje zapadnih državljana iz iranskih zatvora.

Iran je spreman razmijeniti zatvorenike sa Sjedinjenim Državama, rekao je u subotu iranski ministar vanjskih poslova te poručio da bi razgovori o obnovi nuklearnog sporazuma mogli uspjeti vrlo brzo ako SAD donese potrebne političke oduke.

Iransko najviše sigurnosno tijelo, Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost, provodi razgovore u Beču i za to izravno odgovara vrhovnom vođi ajatolahu Aliju Hamneiju, koji je najviša vlast u Iranu.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu nastavili su se krajem studenoga u Beču nakon duge stanke, sa zadaćom da se Sjedinjene Države vrate u ugovor koji je potpisan 2015. a trebao je spriječiti Teheran da dobije atomsku bombu, iako je Islamska Republika uporno nijekala da ima takav plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:41