SUĐENJE U BELGIJI

Iranski diplomat osuđen na 20 godina zatvora zbog pripreme terorističkog napada!

Još troje drugih iranskih državljana je osuđeno na kazne zatvora po 15, 17 i 18 godina zbog sudjelovanja u pripremi istog čina.
Vojno vozilo ispred suda u Antwerpenu
 Dirk Waem/Afp/Profimedia

Sud u Antwerpenu u Belgiji kaznio je s dvadeset godina zatvora iranskog diplomata Assadollah Assadija zbog sudjelovanja u pripremi velikog terorističkog napada protiv iranskih disidenata tijekom prosvjeda u Parizu. Još troje drugih iranskih državljana je osuđeno na kazne zatvora po 15, 17 i 18 godina zbog sudjelovanja u pripremi istog čina.

Sud u Antwerpenu je proglasio krivima sve optužene. Za prvooptuženog se navodi da je bombu unio u Belgiji u diplomatskoj torbi u komercijalnom letu te ju predao iransko-belgijskom paru Amiru S. i Nassimeh N. koji su istu trebali postaviti u Parizu tijekom prosvjeda Nacionalnog vijeća otpora Irana. Belgijska policija je bombu otkrila u Bruxellesu prije dvije godine dok je par išao prema Parizu.

Optuženi su proglašeni krivima za pokušaj terorističkog ubojstva i za sudjelovanje u terorističkog organizaciji.

“Ovo bi bio napad na demokratsku državu, zakon i slobodu izražavanja”, rekao je sud. Kada je specijalizirani belgijski vojni odjel za uništavanje eksplozivnih naprava htio detonirati ovu bombu, kroz sigurnu detonaciju, robot je bio potpuno uništen. Kako je tisuće ljudi sudjelovalo na spomenutim prosvjedima u Parizu eksplozija bi prouzročila velike žrtve i zbog same eksplozije i zbog kaosa koji bi potom nastao”, utvrdio je sudac u presudi.

Belgijska televizija VRT, pozivajući se na tajne dokumente s istrage, navodi da je Assadi, jedan od najvažnijih obavještajaca Irana. Formalno je radio u veleposlanstvu u Beču ali je puno putovao po drugim državama Europe. Glasnogovornik EU je rekao kako je on bio i na listi terorista EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:13