ZAPOVJEDNIK ELITNIH JEDINICA

IRANSKI GENERAL BRUTALNO ODGOVORIO NA PRIJETNJE DONALDA TRUMPA 'Mi smo blizu vas, tamo gdje ne možete ni zamisliti. Dođite. Spremni smo...'

 
Donald Trump i Kasem Sulejmani
 Joshua Roberts / REUTERS, Profimedia, TEMP Sipa Press

Zapovjednik elitne jedinice Iranske revolucionarne garde Kuds Kasem Sulejmani upozorio je predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da će Iran u slučaju napada SAD-a "uništiti sve što Amerika posjeduje", piše BBC.

Iranska novinska agencija Tasnim piše da se Sulejmani zakunio da će Iran "završiti" bilo koji rat koji SAD započne.

Sulejmanijevo upozorenje dolazi nakon Trump upozorenja "velikim tiskanim slovima" putem Twittera u kojem je američki predsjednik upozorio Iran da "nikada, ikada" ne smije prijetiti SAD-u.

Ova razmjena "upozorenja" predstavlja nastavak tenzija između dvije države koje su započele kada su se Sjedinjene Države povukle iz sporazuma s Iranom koji je donesen 2015., a koji se tiče iranskog nuklearnog programa.

"Kao vojniku, meni je dužnost odgovoriti na (Trumpove) prijetnje", rekao je Sulejmani u četvrtak. "Pričajte sa mnom, a ne s (predsjednikom Hasanom Rouhanijem). On ima previše časti da bi vam odgovarao. Mi smo blizu vas, tamo gdje ne možete ni zamisliti. Dođite. Spremni smo. Ako započnete rat, mi ćemo ga završiti. Znate da će taj rat uništiti sve što posjedujete."

Zapovjednik Kudsa je također optužio američkog predsjednika da se služi jezikom "noćnih klubova i kockarnica".

Podsjećamo, Trump je u ponedjeljak na Twitteru velikim tiskanim slovima upozorio Iran da "nikad više ne prijeti Sjedinjenim Državama ili će snositi posljedice kakve su rijetki kroz povijest ranije snosili". Američki se predsjednik putem Twittera oglasio nakon što je iranski predsjednik Rouhani ustvrdio da Amerika mora znati da je mir s Iranom "mir svih mirova", ali i da je rat s Iranom "rat svih ratova".

Trumpu je istog dana odgovorio iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif, ustvrdivši da je "Iran impresioniran", ali i da su tijekom proteklih 40 godina čuli i oštrije "bučanje". "Mi smo ovdje već tisućljećima, vidjeli smo padove carstava, uključujući i onog našeg koje je trajalo više od mnogih država. BUDITE OPREZNI", napisao je Zarif.

Trump je dva dana kasnije naočigled privremeno zaboravio na sve te tenzije, rekavši da je spreman sklopiti pravi sporazum s Iranom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:12