NUKLEARNI SPORAZUM

IRANSKI MINISTAR UPOZORAVA 'Ako se SAD povuče, mi ćemo obogaćivati uran'

Iranski predsjednik Hasan Rohani (desno) i ministar vanjskih poslova Džavad Zarif
 REUTERS

Iranske vlasti upozorile su jučer da su spremne za “energični nastavak nuklearnog obogaćivanja” ako se Sjedinjene Američke Države odluče povući iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, prenijele su novinske agencije Reuters i AFP. Uz to, dodali su, razmišljaju i o drugim “drastičnim mjerama” kao odgovoru na takav korak.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif zaprijetio se tim riječima pred novinarima u New Yorku. Rekao je da se Iran ne želi domoći nuklearne bombe, no da bi vjerojatni odgovor na američko povlačenje iz sporazuma bilo obogaćivanje urana, koji je ključni sastojak za izradu takvog oružja.

Američki predsjednik Donald Trump postavio je 12. svibnja kao rok do kojega bi Europljani trebali popraviti sporazum iz 2015. godine za koji on smatra da ima mane, a koji nameće ograničenja iranskom nuklearnom programu u zamjenu za ukidanje financijskih sankcija.

Ta je tema već dulje na tapetu, a retorika, kako se rok približava, postaje sve zaoštrenija.

Primjerice, ranije ovog mjeseca je iranski predsjednik Hasan Rohani poručio da će Washington zažaliti zbog povlačenja iz sporazuma i da će Iran, ako se to doista dogodi, reagirati u roku od tjedan dana.

Zarif smatra kako bi europski lideri trebali stisnuti Trumpa da se drži sporazuma “ako SAD namjerava zadržati ikakvu vjerodostojnost u međunarodnoj zajednici”. Odbacio je mogućnost davanja ikakvih ustupaka Trumpu i signalizirao da su šanse da se Iran pridržava sporazuma ako SAD odustane nikakve.

“Trumpova odluka o povlačenju poslala bi poruku svim vladama da se nikad ne biste trebali dogovarati sa SAD-om jer je na kraju dana način funkcioniranja za SAD taj da je ono što je moje moje, dok se o tvome može pregovarati”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:03