PROPAGANDNI RAT

IRANSKI 'NEVIDLJIVI LOVAC' POSTAO PREDMET SPRDNJE Stručnjaci tvrde kako se radi o plastičnom modelu

Na fotografijama je vidljivo kako pilotska kupola stvara zamućenu sliku, kao da se radi o grubo obrađenoj plastici
 AFP PHOTO/ISNA/AMIR POURMAND

TEHERAN - Iran je u subotu predstavio Qaher 313 ili Q-313, lovački zrakoplov nevidljiv za radar, za kojeg iranske vlasti tvrde kako je jedan od najnaprednijih zrakoplova na svijetu. No, nakon prvih fotografija i snimaka, brojni stručnjaci vjeruju da se radi o maketi od fiberglasa izrađenoj u propagandne svrhe.

- Izgleda kao da je pilot u maketi aviona, piše David Cenciotti, stručnjak za avijaciju. - Kokpit je prejednostavan, iz njega ne izlaze skoro nikakve žice, a avion je jednostavno premali.

Cijeli avion izgleda kao da u njega jedva stane pilot. Usisnici za zrak su presitni, a na motoru nema nikakvih mlaznica koje bi zaštitile avion od izgaranja.

Sigurnosni stručnjak John Reed napominje kako u avionu nedostaju žice i instrumenti.

- Izgleda kao da su ubacili nekakve osnovne letačke instrumente i sjedalo za iskakanje u oplatu oblikovanu prema tome što je netko mislio kako izgledaju uglovi tipičnog ‘nevidljivog’ aviona, rekao je.

Drugi stručnjaci ističu kako u nosu aviona jednostavno nema dovoljno prostora čak ni za najjednostavniji sportski radar, a kamoli za modernu vojnu opremu.

Također, na fotografijama je vidljivo kako pilotska kupola stvara zamućenu sliku, kao da se radi o grubo obrađenoj plastici, i pitanje je bi li pilot mogao vidjeti išta što je dalje od nekoliko metara.

U snimci leta Q-313, koja je objavljena na iranskoj nacionalnoj televiziji, ne vidi se ni slijetanje ni poletanje, a avion izgleda kao maketa na daljinsko upravljanje.

Iran je i prije znao lažirati vijesti o tehnološkim postignućima u propagandne svrhe.

Prošli mjesec, Iran je objavio vijest o uspješnom lansiranju majmuna u svemir i njegovom povratku, no fotografije majmuna prije i poslije leta prikazuju vrlo različitu životinju.

Nedavno objavljena fotografija iranske bespilotne letjelice razotkrivena je kao fotografija japanskog drona, naknadno obrađena u Photoshopu kako bi letjelica izgledala iranska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:42