KRŠENJE SPORAZUMA

Iranski nuklearni program: Merkel izrazila zabrinutost u razgovoru s Rohanijem

Ocijenila je i da je došlo vrijeme davanje pozitivnih znakova koji će povećati povjerenje i izglede za diplomatsko rješenje
 Tobias Schwarz/AFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u srijedu telefonom s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem i rekla mu da je "zabrinuta" zbog višestrukih iranskih kršenja međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu, naveo je ured kancelarke.

Angela Merkel "je izrazila zabrinutost jer Iran i dalje ne poštuje svoje obveze iz nuklearnog sporazuma", prema priopćenju njezina ureda.

Ona je također ocijenila da je "došlo vrijeme davanje pozitivnih znakova koji će povećati povjerenje i izglede za diplomatsko rješenje kako bi se sačuvao sporazum", dodaje se u priopćenju.

Intenziviraju se diplomatske poruke o iranskom nuklearnom programu približavanjem roka, 23. veljače kada bi Teherana trebao smanjiti svoje aktivnosti, što izaziva međunarodne zabrinutosti o mogućem izbacivanju inspektora Ujedinjenih naroda.

Ministri vanjskih poslova Francuske, Velike Britanije i Njemačke će u četvrtak razgovarati o tom pitanju s američkim kolegom Antonyjem Blinkenom. Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafale Grossi će u subotu otputovati u Teheran.

Sukladno novom zakonu usvojenom u prosincu, iranska vlada predviđa ograničiti pristup inspektorima IAEA-e do nenuklearnih objekata, uključujući vojne lokacije za koje se sumnja da se bave nuklearnim aktivnostima, ako Sjedinjene Države ne ukinu sankcije određene 2018.

To bi bilo novo kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, pošto je od povlačenja Sjedinjenih Država iz ovog teksta Iran prestao poštivati većinu svojih ključnih obveza.

Nova administracija predsjednika Joea Bidena je navela da se želi vratiti u sporazum, ali traži od Irana da ga u potpunosti poštuje.

Teheran kaže da je spreman vratiti se svojim obvezama, ali najprije traži ukidanje sankcija i odbacuje pozive na proširenja uvjeta sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:15