PREGOVORI NA ČEKANJU

Iranski parlament postavio SAD-u uvjete za obnavljanje nuklearnog sporazuma: ‘Nema više izgovora‘

Pregovori su sada zastali jer se Teheran i Washington međusobno optužuju za nedonošenje potrebnih političkih odluka

Pregovori u Teheranu

 Amid Farahi/AFP

Zastupnici u iranskom parlamentu su postavili uvjete za obnavljanje nuklearnog sporazuma iz 2015., koji uključuju zakonska jamstva Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da Washington neće napustiti sporazum, objavili su iranski državni mediji u nedjelju.

Iran i SAD proteklih godinu dana neizravno pregovaraju u Beču o obnavljanju nuklearnog sporazuma iz 2015. između Teherana i svjetskih sila, koji je tadašnji američki predsjednik Donald Trump napustio 2018., a Iran zatim prekršio pojačavanjem vlastitog nuklearnog programa.

Pregovori su sada zastali jer se Teheran i Washington međusobno optužuju za nedonošenje potrebnih političkih odluka kako bi se razriješila preostala pitanja.

Nametanje takvih uvjeta u prijelomnom trenutku bi moglo ugroziti konačni sporazum jer ograničava manevarski prostor stranama u pregovorima.

"SAD bi trebao dati zakonska jamstva, koja bi odobrio njihov ... Kongres, da neće ponovno napustiti sporazum", stoji u izjavi koju je potpisalo 250 zastupnika od ukupno 290, a koju je prenijela poluslužbena novinska agencija Tasnim.

U izjavi također stoji da u slučaju obnavljanja sporazuma, SAD ne bi trebao moći "koristiti izgovore" i iznova uvesti neposredne sankcije Iranu, objavila je agencija Tasnim.

Zastupnici su također rekli da "sankcije uklonjene obnavljanjem sporazuma ne bi trebale biti ponovno uvedene i Iran ne bi trebao biti pogođen novim sankcijama".

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian je u nedjelju rekao da bi američki predsjednik Joe Biden trebao potpisati uredbu kojom bi se uklonile neke sankcije uvedene Iranu kako bi pokazao dobru volju glede obnavljanja nuklearnog sporazuma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 06:52