HASAN ROHANI

Iranski predsjednik: Naša država prolazi svoju najtežu godinu zbog SAD i virusa

Iran bilježi velik rast novozaraženih koronavirusom i smrtnih slučajeva otkad je sredinom travnja počeo ublažavati restriktivne mjere
Iranski predsjednik Hasan Rohani
 AFP

Iranski predsjednik Hasan Rohani u nedjelju je rekao kako njegova država prolazi kroz svoju najtežu godinu zbog američkih sankcija i pandemije koronavirusa.

Koronavirus je pojačao ekonomske probleme koji su stigli nakon što je američki predsjednik Donald Trump 2018. povukao SAD iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila, vrativši sankcije nad iranskim gospodarstvom. Iranska valuta rial u ponedjeljak je pala na najnižu razinu u povijesti u odnosu na američki dolar.

„Ovo je najteža godina zbog neprijateljevog ekonomskog pritiska i pandemije“, rekao je Rohani u televizijskom obraćanju.

„Ekonomski pritisak koji je krenuo 2018. pojačao se i danas je najsnažniji na našu dragu državu“.

Iran bilježi velik rast novozaraženih koronavirusom i smrtnih slučajeva otkad je sredinom travnja počeo ublažavati restriktivne mjere. Broj mrtvih je odnedavno prešao više od stotinu dnevno, po prvi put u dva mjeseca.

U posljednja 24 sata Iran bilježi 2,5 tisuće novih slučajeva, čime ih je sveukupno 222 tisuće, objavila je glasnogovornica ministarstva zdravstva Sima Sadat Lari.

Dodala je kako je preminulo 144 ljudi, čime je broj smrtnih slučajeva narastao na 10,5 tisuća sveukupno.

Rohani je najavio da će nošenje zaštitne maske na „mjestima okupljanja“ koja se smatraju žarištima biti obavezno.

Teheran je u subotu započeo kampanju kako bi uvjerio građane da počnu nositi maske, a vlasti upozoravaju da će se u slučaju nepoštivanja mjera socijalne distance vratiti one restriktivne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:43