StoryEditor
U MREŽI SANKCIJA

Iranski predsjednik: Otkako je koronavirus ušao u našu zemlju... nitko nam nije uskočio u pomoć

Kad bi Sjedinjene Države imale imalo čovječnosti i pameti, ponudile bi ukidanje sankcija na godinu dana zbog koronakrize, rekao je
Hasan Rohani
 Handout/AFP

Iranski predsjednik Hasan Rohani u subotu je rekao da nijedna prijateljska zemlja nije pomogla Iranu pod režimom američkih sankcija što su teško pogodile gospodarstvo posustalo zbog pandemije koronavirusa.

S više od 380.000 potvrđenih zaraženih koronavirusom i više od 22.000 umrlih, Iran je na Bliskom istoku među najteže pogođenim državama koronavirusom.

"Prošlih mjeseci otkako je koronavirus ušao u našu zemlju... nitko nam nije pritekao u pomoć", rekao je Rohani u izjavi koju je prenosila iranska televizija.

Kad bi Sjedinjene Države "imale imalo čovječnosti i pameti", ponudile bi ukidanje sankcija na godinu dana zbog koronakrize".
No SAD je "daleko bešćutniji i zao", pa je umjesto toga "nametnuo nove sankcije i pritiske u tih proteklih sedam mjeseci koronavirusa", rekao je iranski predsjednik.

Istodobno,"baš nijedna prijateljska zemlja nije nam rekla u vrijeme koronavirusa da će se iz humanih razloga 'suprotstaviti Americi' i poslovati s Iranom unatoč američkoj prijetnji odmazdom.

Sjedinjene Države zaprijetile su sankcijama svakome tko bude poslovao s Iranom.

Sankcije su dio američkih napora da sreže iranske prihode od nafte. Američki predsjednik Donald Trump povukao je jednostrano SAD  2018. godine iz Međunarodnog  sporazuma o nuklearnom oružju i nametnuo Iranu nove sankcije zbog spornog nuklearnog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2020 16:23