OSVETA

Iranski predsjednik Raisi: ‘Osvetit ćemo Sulejmanija ako Trumpu i Pompeu ne budu sudili‘

Sulejmani je ubijen 3. siječnja 2020. u napadu dronom u blizini bagdadske zračne luke

Ebrahim Raisi i Kasem Sulejmani

 Profimedia/afp

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u ponedjeljak je najavio osvetu za američki atentat na iranskog generala Kasema Sulejmanija prije dvije godine ako za to sudski ne bude odgovarao bivši američki predsjednik Donald Trump.

image

Kasem Sulejmani

Salampix/abaca/Abaca Press/Profimedia

Iran i njegovi saveznici u Iraku odaju počast Sulejmaniju, zapovjedniku elitne jedinice Al-Kuds, generalu koji je i prije smrti imao kultni status u iranskom društvu.

image

Donald Trump

Mandel Ngan

Sulejmani je ubijen 3. siječnja 2020. u napadu dronom u blizini bagdadske zračne luke, na naredbu tadašnjeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- Ako se Trumpu i bivšem državnom tajniku Mikeu Pompeu neće suditi na nepristranom sudu za kriminalni čin ubojstva generala Sulejmanija, muslimani će osvetiti svog mučenika - rekao je Raisi u govoru u ponedjeljak.

image

Mike Pence

Erin Schaff

Iran je u nedjelju pismom pozvao Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda da pozove na odgovornost SAD i Izrael, državu za koju Teheran također tvrdi da stoji iza atentata.

Dan nakon ubojstva SAD je UN-u rekao da je taj čin bio samoobrana i da će poduzeti dodatne akcije na Bliskom istoku da zaštiti američke interese "ako će to biti potrebno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:30