OSTAJU PREDANI DOGOVORU

IRANSKI PREDSJEDNIK ROHANI 'Nikada nismo htjeli nuklearno oružje... Nećemo ga ni pokušati razviti, sa ili bez nuklearnog sporazuma'

iranski predsjednik Hasan Rohani
 Profimedia, Abaca Press

Iran neće nikada razviti nuklearno oružje, sa ili bez nuklearnog sporazuma, rekao je u srijedu iranski predsjednik Hasan Rohani, pozvavši europske države da ne slijede Washington koji je napustio taj dogovor iz 2015. godine.

"Nikada nismo htjeli nuklearno oružje... Nećemo ga ni pokušati razviti, sa ili bez nuklearnog sporazuma. Europske sile bit će odgovorne za posljedice kršenja tog dogovora", rekao je Rohani, a prenosi njegova internetska stranica President.ir.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je 2018. svoju državu iz nuklearnog sporazuma koji su s Iranom postigle svjetske sile. Teheranu su 2015. nametnuta ograničenja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Nakon što se Washington povukao iz tog dogovora i vratio sankcije, Iran je polako počeo napuštati obaveze preuzete sporazumom. Rohani je u srijedu kazao kako Teheran i dalje ostaje predan dogovoru i da bi mogao povući svoje posljednje korake ako će i druge strane poštivati svoje obaveze.

Europskim silama je poručio da ne kopiraju SAD u napuštanju tog dogovora.

Francuska, Velika Britanija i Njemačka nedavno su aktivirale mehanizam za rješavanje sporova predviđen dogovorom, nakon što je Teheran nastavio povećavati proizvodnju obogaćenog uranija.

To može dovesti do ponovnog uvođenja UN-ovih sankcija, ukinutih sporazumom, no tri europske države tvrde kako žele da se on održi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:38