IRSKI PREMIJER

‘Irska i EU ne žele trgovinski rat s Ujedinjenim Kraljevstvom, to bi bilo šokantno i nepotrebno‘

Britanska vlada je prošloga tjedna objavila planove obaranja ključnih dijelova sporazuma o Brexit

Irski premijer Michael Martin

 Dursun Aydemir/Anadolu Agency Via Afp

Irski premijer Michael Martin rekao je u četvrtak da Irska i EU ne žele trgovinski rat s Ujedinjenim Kraljevstvom, prenose britanski mediji.

Trgovinski rat Ujedinjenog Kraljevstva i EU bio bi "šokantan" i "nepotreban", rekao je irski premijer. Pozvao je britansku vladu na pregovore o promjenama trgovinskih aranžmana za Sjevernu Irsku nakon Brexita.

Irska i Europska unija "ne žele trgovinski rat" s Ujedinjenim Kraljevstvom, rekao je Martin za BBC.

Britanska vlada je prošloga tjedna objavila planove obaranja ključnih dijelova sporazuma o Brexitu. Ministrica vanjskih poslova Liz Truss boravila je u utorak u Sjevernoj Irskoj, gdje je rekla kako je njezin prioritet postizanje dogovora, ali je iznijela i planove za donošenje zakona koji bi u roku od nekoliko tjedana mogao nadjačati ključne dijelove sporazuma o Brexitu za Sjevernu Irsku.

Vlada Borisa Johnsona dogovorila je 2019. trgovinski sporazum s EU-om, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo za izlazak iz EU-a.

U slučaju da UK jednostrano odustane od dogovorenih elemenata sporazuma koji stvaraju prepreke u trgovini robom između Velike Britanije i Sjeverne Irske, EU ima ovlasti suspendirati dijelove cijelog trgovinskog sporazuma nakon Brexita.

Na pitanje tijekom Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu priprema li EU planove za primjenu carina na politički osjetljiv britanski izvoz, Martin je odbio "ući u pojedinosti bilo čega sličnog", jer se, kako je rekao, "nada da je to nešto što se nikada neće morati razmatrati".

Dodao je da je rješenje "izvedivo" i da francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz "ne žele provjere svega što ide u Sjevernu Irsku".

Početkom je tjedna poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao da bi "samo Putin" u ovom trenutku bio zadovoljan neslaganjem između EU-a i UK-a, dodajući da pokušava "smiriti situaciju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:44