GLASAJTE U ANKETI

Irska, Norveška i Španjolska najavile priznanje Palestine, Izrael bijesan: ‘Natjerat ćemo vas da gledate snimke!‘

Izraelski ministar vanjskih poslova uputio je poziv izraelskim veleposlanicima u Irskoj i Norveškoj na hitne konzultacije
 Georg Hochmuth/Afp

NOVO 12:26 Na hitne konzultacije pozvani su veleposlanici Španjolske, Irske i Norveške u Izraelu, nakon što su te tri zemlje objavile da će priznati Palestinu.

Izraelski šef diplomacije Israel Katz poručio je da veleposlanike zove na ‘razgovor prijekora‘, tijekom kojega će ‘morati pogledati video otmice izraelskih vojnikinja 7. listopada‘.

- Povijest će zapamtiti da su Španjolska, Norveška i Irska odlučile dodijeliti zlatnu medalju Hamasovim ubojicama i silovateljima, koji su silovali tinejdžerice i spaljivali bebe. Naredio sam da se veleposlanici odmah pozovu na razgovor kako bi im očitao lekciju tijekom koje će gledati užasavajuću snimku otmice ženskih vojnikinja kako bi im ilustrirali kakvu su uvrnutu odluku donijele njihove vlade, poručio je i istaknuo:

- Izrael neće šutke preći preko toga - njihova osluka će imati ozbiljne posljedice.

image

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz

Lev Radin/Zuma Press/Profimedia/Lev Radin/zuma Press/profimedia

11:15 Palestinska politička i vojna organizacija Hamas, koja je preuzela kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine, također je reagirala na priznanja.

Bassem Naim, visoki dužnosnik Hamasa, rekao je da iza ovog poteza stoji "hrabar otpor" palestinskog naroda.

- Priznanja su izravan rezultat ovog hrabrog otpora i legendarne postojanosti palestinskog naroda. Vjerujemo da će ovo biti prekretnica u međunarodnom pozicioniranju o palestinskom pitanju, poručio je za AFP.


11:10 Stigla je reakcija palestinskog ministarstva vanjskih poslova, čije je sjedište na Zapadnoj obali, na odluku nekoliko europskih zemalja o priznanju.

- Ministarstvo vanjskih poslova i iseljeništva pozdravlja odluke Španjolske, Norveške i Irske da priznaju državu Palestinu. “Ovim značajnim korakom Španjolska, Norveška i Irska još jednom su pokazale svoju nepokolebljivu predanost rješenju o dvije države i donijeli dugo očekivanu pravdu palestinskom narodu.

- Nadalje, priznanja Španjolske, Norveške i Irske u skladu su s međunarodnim pravom i svim relevantnim rezolucijama Ujedinjenih naroda, što će zauzvrat pozitivno pridonijeti svim međunarodnim naporima usmjerenim na okončanje izraelske nezakonite okupacije i postizanje mira i stabilnosti u regiji, poručili su, kako prenosi BBC.

U priopćenju pozivaju druge države da "što prije donesu ovakvu odluku".


10:50 Prenosimo dijelove govora španjolskog premijera Pedra Sancheza u parlamentu nakon što je najavio da će njegova zemlja priznati Palestinu.

- Benjamin Netanyahu "još uvijek ignorira... još uvijek bombardira bolnice i škole i kažnjava žene i djecu glađu i hladnoćom". Postoji opasnost da rješenje s dvije države nikada ne zaživi. Ne možemo to dopustiti. Imamo obvezu djelovati. Ne smije biti dvostrukih standarda u Palestini kao niti u Ukrajini.

- Moramo slati humanitarnu pomoć i pomoći izbjeglicama, već to radimo. Ali potrebno je učiniti više. Ovo priznanje nije protiv Izraela, nije protiv Židova. To nije u korist Hamasa, što je nešto što je rečeno. Ovo priznanje nije protiv nikoga, ono je u korist mira i suživota, poručio je.


10:44 Irski ministar vanjskih poslova, Micheál Martin, potvrdio je da će se Irska priznati Palestinu 28. svibnja, istoga dana kada i druge europske zemlje koje su donijele odluku o priznanju.

"Danas jasno izražavamo našu nedvosmislenu podršku jednakom pravu na sigurnost, dostojanstvo i samoodređenje za palestinski i izraelski narod", rekao je.

image

Irski premijer Simon Harris i ministar vanjskih poslova Michel Martin

Paul Faith/Afp

10:37 Odluka Norveške, Irske i Španjolske da priznaju palestinsku državu neće promijeniti stanje na terenu, piše BBC.

Većina svijeta ionako već priznaje Palestinu kao državu. Ranije ovog mjeseca, 143 od 193 članice Opće skupštine Ujedinjenih naroda glasalo je za pridruživanje Palestine UN-u, a to mogu samo države.

Do jutros je samo devet europskih zemalja podržalo palestinsku državnost, ali većina njih tu je odluku donijela 1988. godine kada su bile dio sovjetskog bloka. Od zapadnoeuropskih zemalja Palestinu priznaje samo Švedska.

Norveška, Irska i Španjolska nadaju da njihov potez neće biti samo simbolična potpora Palestincima nego i da će ubrizgati zamah u politički proces koji bi mogao pomoći u okončanju sukoba.

Ali većina drugih europskih zemalja još uvijek vjeruje da bi priznanje trebalo doći samo kao dio dugoročnog rješenja sukoba.

Tako Norveška, Irska i Španjolska igraju na diplomatsku kartu za koju se nadaju da će je drugi prihvatiti. Ali to neće promijeniti stvarnost na terenu, zaključuje BBC.

Španjolska, Irska i Norveška objavile su u srijedu da će 28. svibnja priznati neovisnu palestinsku državu na što je Izrael odmah reagirao povlačenjem veleposlanika iz tih zemalja.


Norveška će priznati postojanje palestinske države od 28. svibnja, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store, unatoč upozorenjima izraelske vlade.

"Vjerujemo da je rješenje sa dvije države u najboljem interesu Izraela", rekao je na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji norveški premijer.

On je dodao da je cilj "ostvariti palestinsku državu koja je politički kohezivna i koja proizlazi iz Palestinske samouprave".

Druge europske zemlje također su poduzele sličnu inicijativu. Španjolski premijer Pedro Sánchez jutros je obznanio da će Madrid 28. svibnja priznati palestinsku državu, a irska vlada sazvala je u srijedu ujutro konferenciju za novinare na kojoj je premijer Simon Harris objavio da će njegova zemlja također priznati palestinsku državu.

image

Pedro Sanchez u parlamentu

Thomas Coex/Afp

- Puno je razloga za priznanje Palestine, a možemo ih sažeti u tri riječi – mir, pravda i dosljednost, rekao je Sánchez zastupnicima u parlamentu, prenosi BBC.

- Moramo se pobrinuti da se rješenje o dvije države poštuje i moraju postojati uzajamna jamstva sigurnosti. Od ključne je važnosti da dvije strane pregovaraju o miru i iz tog razloga priznajemo Palestinu, rekao je.

Proteklih tjedana su još dvije države, Slovenija i Malta, poručile da namjeravaju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje o dvije države ključno za dugoročni mir u regiji.

Nije se morala dugo čekati reakcija Izraela.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz uputio je poziv izraelskim veleposlanicima u Irskoj i Norveškoj na hitne konzultacije nakon odluka dviju država da priznaju Palestinu.

- Šaljem jasnu i nedvosmislenu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće šutjeti pred onima koji potkopavaju njegov suverenitet i ugrožavaju njegovu sigurnost. Današnja odluka šalje Palestincima i svijetu poruku da se terorizam isplati, poručio je.

- Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvršila najveći masakr Židova od holokausta, nakon što su počinili gnjusne seksualne zločine kojima je svjedočio svijet, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran priznavanjem palestinske države. Ovaj iskrivljeni korak je nepravda prema sjećanju na žrtve 7. listopada, udarac naporima da se vrati 128 talaca i poticaj Hamasu i iranskim džihadistima, što potkopava priliku za mir i dovodi u pitanje pravo Izraela na samoobranu, naveo je, a prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 09:15