JUTARNJI U DUBLINU

Irska: Protivnici ‘Lisabona’ puno glasniji

Aktivisti protiv Lisabonskog sporazuma danas su bili brojniji na ulicama Dublina, no pitanje je mogu li do petka nadoknaditi zaostatak u anketama

DUBLIN - Londončanin Steve Askem u Dublinu dijeli letke s “deset razloga protiv Lisabona 2”.

- Platio sam put, hotel te tiskanje postera i letaka. Jučer sam kupio i ovaj stol. Sve to stajalo me je stotine funti, ali budući da se nas nije pitalo o referendumu, odlučio sam kampanju voditi ovdje - rekao je Askem.

Što ga najviše brine? Tvrdi da će Lisabonski sporazum prisiliti članice EU da u vrijeme rata omoguće izvršavanje smrtne kazne. Zatim pokazuje i točku 3 u svom letku: “Britanska vlada podupire ratnog huškača Tonyja Blaira da postane novi predsjednik Europe”.

- Jedva smo ga se riješili, a sada bi nam se zaobilaznim putem trebao vratiti - smije se.

Maire Ni Bheaglaoich iz Kerryja sa zanimanjem promatra njegov poster na kojem plava čizma ukrašena zlatnim zvijezdama Europe gazi zelenu Irsku.

- Lani smo im rekli ‘ne’ i ne vidim zašto bi nas ponovno pitali istu stvar. Znate li da je u Lisabonskom sporazumu 25 stranica posvećeno vojnim pitanjima, pola stranica kulturi, a po jedna obrazovanju i zdravstvu - pita Maire.

Dublin je oblijepljen plakatima i na svakom rasvjetnom stupu ih je nekoliko, često sasvim suprotnih. “Da za radna mjesta, glasajte da”, “Branite radnička prava, glasajte ne”.

Radikalna katolička grupa Coir tvrdi da će Lisabonskim sporazumom minimalac pasti na 1,85 eura na sat, dok suprotni kamp poručuje da je “1,85 laž, a 8,65 zakon”. Plakat sa slikom tenka i natpisom koji upozorava da Lisabon znači i veću potrošnju na oružje, pomalo ironično potpisuje Sinn Fein.

Općenito je danas na ulicama Dublina bilo lakše pronaći protivnike, nego zagovornike Lisabonskog sporazuma.

- Nisam ja protiv Unije. Živjela sam u Francuskoj i Španjolskoj i mislim da je Unija dobra stvar. Bila sam za sporazum jer sam mislila da glas za znači da ćemo dobiti ekonomsku pomoć Unije. No, sada kad sam shvatila da to nije istina, glasovat ću protiv - rekla je aktivistica Christina.

Upravo se takvih reakcija ovih dana boji irska vlada - posljednje ankete pokazuju da je za Lisabonski sporazum 48 posto Iraca, 33 posto ih je protiv, no još je 19 posto birača neodlučno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:12