PRAVOSUDNI APSURD

IRSKA SLUČAJNO LEGALIZIRALA DROGE Do četvrtka možete bez kazne kupiti ekstazi, ketamine,...

Irski je sud privremeno legalizirao određene droge u klasi A nakon što je presudio da je zakon koji upravlja posjedovanjem kontroliranih supstanci - nekonstitucionalan.
Pula, 271014.Danas je u sjedistu PU Istarske odrzana konferencija za medije na kojoj je voditelj Sluzbe organiziranog kriminaliteta Mile Oreskovic izvijestio javnost o dovrsenom kriminalistickom istrazivanju nad sest osoba, a zbog sumnje za neovlastenu proizvodnju i promet drogama. Tijekom akcije uhiceno je sest osoba iz Pule, jedna iz Marcane i jedna iz Fazane.Zaplijenjeno je 408 grama amfetamina, 10 grama MDMA, 201 gram marihuane, 23 grama kokaina, tvari zabranjene u sportu, 77 komada razlicitih oblika streljiva, dvije digitalne vage, prijenosno racunalo i mobiteli, te 3.820 kuna i 60 dolara.Pronadjeno je i pet pistolja. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX

Teške droge poput ekstazija, ketamina, kristalnog meta (metamfetamina) privremeno su bile legalizirane poradi odluke na žalbu jednog od optuženika.

Irski je sud privremeno legalizirao određene droge u klasi A nakon što je presudio da je zakon koji upravlja posjedovanjem kontroliranih supstanci - nekonstitucionalan.

Suci irskog Žalbenog suda proglasili su Zakon o zloupotrebi droga 1977. nekompatibilnim s irskim zakonom nakon žalbe na presudu za sada neimenovanog optuženika. Zakon, koji pokriva cijeli spektar ilegalnih droga, povremeno se ažurira kako bi pod kontrolu doveo nove psihoaktivne supstance.

Članak 15 irskog ustava navodi kako je parlament, naziva Oireachtas, ima ekskluzivno pravo stvaranje novih zakon.

Izvanredna sjednica parlamenta sazvana je u vrlo kratkom roku kako bi se odobrio zakon koji će ponovo kriminalizirati droge. U prijevodu, droga ostaju legane do četvrtka kada će novi zakon stupiti na snagu.

Do ovog zakonodavnog i sudskog incidenta došlo je nakon što se jedan litvanski državljanin, uhićen 2012. zbog posjedovanja metiletkatinona, žalio na presudu. Nakon njegove osude, njegov je odvjetnik tvrdio kako je nepošteno posjedovati drugu koja je jedan dan legalna, a drugi ilegalna.

Srušeni zakon obuhvaća i kristalni met, ketamine, MDMA i magične gljive.

U posljednjih nekoliko godina Irska doživljava snažan rast trgovina koje prodaju psihoaktivne supstance i opremu za konzumiranje. Zbog toga policija vrlo teško uspijeva nadzirati prodaju novih droga javnosti.

Prema istraživanju iz 2012. godine Irska ima jedno od najvećih stopa ovisnosti o heroinu u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:33