BORBA S VIRUSOM

Irska vraća restriktivne mjere nakon manje od mjesec dana, zatvaraju se restorani i pubovi

Za razliku od šest tjedana dugih mjera od listopada do prosinca, trgovine će ostati otvorene, kao i teretane
 Paul Faith/AFP

Irska će od Badnjaka zatvoriti restorane, pubove i neke trgovine, manje od mjesec dana nakon što je izašla iz prošlog potpunog zatvaranja.

Irski premijer Micheal Martin rekao je kako nema dokaza da je novi, zarazniji soj koronavirusa koji se širi susjednom Velikom Britanijom stigao i na Irski otok, no da je najsigurniji izbor pretpostavljati da jest.

Irska ima jednu od najmanjih stopa zaraze u Europi nakon što je početkom listopada odlučila privremeno zatvoriti dućane, kafiće i restorane. Za razliku od većine Europe, Irska je većinom ostala otvorena tijekom božićne sezone.

Broj novozaraženih dnevno sada raste za 10 posto, kazao je Martin i potaknuo vladu da odustane od plana da ugostiteljski objekti ostanu otvoreni do razdoblja uoči Nove godine. Nove restriktivne mjere trajat će do 12. siječnja, prenosi Reuters.

„Prošli tjedan smo nažalost imali izvanredno širenje virusa. To je isti obrazac koji smo vidjeli u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem Europe“, rekao je irski premijer.

„Iako zasad nema čvrstih dokaza da se zarazniji soj koronavirusa proširio i u našoj državi, stopa širenja mi govori da je najsigurnija i najodgovornija stvar koju možemo napraviti djelovati kao da je taj soj već tu“.

Obitelji će i dalje uživati u Božiću kakav im je Martin obećao prije mjesec dana. Dopušteno je sastajanje najviše tri kućanstva, što je blaža mjera nego u ostatku Europe. U novogodišnjoj noći bit će dopušteno okupljanje najviše dva kućanstva.

Za razliku od šest tjedana dugih mjera od listopada do prosinca, trgovine će ostati otvorene, kao i teretane. Frizerski saloni će se zatvoriti, a hoteli smiju ugostiti samo neophodne radnike.

Iako analitičari vjeruju da će irski BDP rasti ove godine zbog farmaceutske industrije i visokotehnološkog sektora, novo zatvaranje će najvjerojatnije zadržati broj nezaposlenih na 20 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:43