PREGOVORI

IRSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA O BREXITU 'EU bi reagirala pozitivno kada bi Velika Britanija promijenila stajalište'

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney
 Benoit Tessier / REUTERS

Europska unija pozitivno će reagirati ako britanska vlada promijeni stajalište u pregovorima o Brexitu u tjednima koji dolaze, rekao je u četvrtak irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Pitanje kako spriječiti ponovnu uspostavu čvrste granice na irskom otoku najveći je kamen spoticanja u pregovorima kojima se želi osigurati uređeni Brexit i izbjeći gospodarski problemi koje bi donio brexit bez sporazuma 31. listopada. Čvrsta granica mogla bi ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.

Britanska vlada za sada "nije ponudila ništa što bi bilo makar i blizu" onome što je potrebno za dogovor s Irskom i EU-om, ali britanski premijer Boris Johnson iskazao je "spremnost da pokuša i istraži nove pristupe", rekao je Coveney.

"Kako razgovori postaju realniji, i nadam se pošteniji, nadam se da će to biti izneseno u razgovorima koji su sada potrebni u kontekstu bilo čega što bi moglo zatvoriti neriješena pitanja", rekao je, govoreći na godišnjem sastanku svoje stranke Fine Gael.

"Reagirat ćemo pozitivno ako bude sugestija i novih pristupa utemeljenih u realnosti u smislu da će doista funkcionirati", dodao je.

"Pričekajmo da vidimo što će britanska vlada iznijeti."

Irska podržava tzv. "backstop", zaštitni mehanizam koji bi osigurao da ili Sjeverna Irska ili cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo ostanu regulatorno usklađeni s EU-om nakon Brexita.

Na pitanje je li opcija "backstopa" samo za Sjevernu Irsku sada 'mrtva' nakon što je britanska vlada u utorak kazala da je ne želi, Coveney je rekao da ništa nije isključeno.

"To je zaista pitanje koje se tiče britanske vlade", rekao je.

Paralelno s pregovorima o Brexitu, irska vlada pregovara s Komisijom o provjerama koje bi morala uvesti na svojoj granici kako bi zaštitila zajedničko europsko tržište ako Britanija iziđe iz EU-a bez sporazuma.

Coveney je rekao da se vode pregovori o uvođenju "minimalne vjerodostojne razine provjera", dalje od granice.

To će vjerojatno biti uvedeno nakon brexita bez sporazuma, dodao je. Ali to bi bilo privremeno jer će dogovor o otvorenoj granici biti uvjet za bilo kakve pregovore o trgovini između Britanije i EU-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 14:02