LEO VARADKAR

Irski premijer neočekivano podnio ostavku: ‘Ne postoji pravi razlog za to, nemam konkretnih planova‘

Leo Varadkar je u emotivnom nastupu poručio da je pravo vrijeme da odstupi

Leo Varadkar

 Jim Watson/Afp

Irski premijer Leo Varadkar objavio je u srijedu da iz osobnih i političkih razloga odstupa s mjesta predsjednika vlade i čelnika vladajuće stranke Fine Gael.

"Danas podnosim ostavku na mjesto predsjednika i lidera stranke Fine Gael i dat ću ostavku kao premijer čim moj nasljednik bude mogao preuzeti tu dužnost", rekao je Varadkar novinarima okupljenima ispred vladinih zgrada u Dublinu.

Varadkarov odlazak s čela trostranačke koalicije neće automatski dovesti do izbora.

Rekao je da je zatražio da se novi predsjednik stranke izabere 6. travnja, kako bi se omogućio izbor novog premijera nakon što se parlament vrati s uskršnjih praznika.

Varadkar je u emotivnom nastupu poručio da je pravo vrijeme da odstupi i da ne postoji "pravi razlog" iza njegove odluke.

"Nemam ništa drugo zacrtano, nemam ništa na umu. Nemam konkretne osobne ili političke planove", rekao je.

Varadkar je 2017. postao prvi homoseksualni premijer nekoć nepokolebljivo katoličke zemlje te najmlađa osoba na toj dužnosti.

Vratio se na premijersku funkciju 2022. prema dogovoru o rotaciji između Fine Gael i Fianna Fail, najvećih stranaka u trostranačkoj koaliciji s manjom Zelenom strankom.

Idući izbori trebaju se održati početkom 2025.

Kandidati za nasljednika Varadkara na mjestu čelnika stranke Fine Gael su ministar visokog obrazovanja Simon Harris koji je bio ministar zdravstva tijekom pandemije covida-19, ministar poduzetništva Simon Coveney, ministar javnih rashoda Paschal Donohoe i ministrica pravosuđa Helen McEntee.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:48