KRVOPROLIĆE U TEHERANU

IS PRVI PUT NAPAO IRAN Teroristi prerušeni u žene lako su prošli sigurnosne mjere i pobili nevine

U parlamentu i mauzoleju ajatolaha Homeinija ubijeno je 12 ljudi
 Reuters

Samo dva dana nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Jemen, Libija (dio pod kontrolom feldmaršala Halife Haftara) i Maldivi prekinuli diplomatske odnose s Katarom, navodeći kao razlog njegovo "financiranje terorističkih skupina koje podržava Iran", glavni grad većinski šijitskog Irana, Teheran, suočio se s dvostrukim terorističkim napadom u kojem je ubijeno 12, a ranjeno 43 ljudi.

Odgovornost za napad preuzela je radikalna sunitska militantno-teroristička organizacija Islamska država koja se na internetu "pohvalila" videom navodnih napadača u akciji. Ako se potvrdi njezina odgovornost, riječ je o prvom - i s obzirom na odabir meta simbolički iznimno nabijenom - napadu te skupine u Iranu. Naime, dvije skupine napadača okomile su se na upravnu zgradu iranskog parlamenta, u kojem su zastupnici zasjedali, te na jedan od glavnih simbola moderne Islamske Republike, mauzolej njezina osnivača, bivšeg vrhovnog vođe ajatolaha Homeinija. Treća skupina terorista, objavile su iranske vlasti tijekom jučerašnjeg kaotičnog prijepodneva, uhićena je prije nego što je uspjela izvesti napad.

Iako su prvi izvještaji bili iznimno zbunjujući, situacija se iskristalizirala nekoliko sati nakon početka napada, omogućavajući medijima da rekonstruiraju krvavo teheransko prijepodne.

Prva skupina napadača, koju su činila četvorica muškaraca, upala je u parlament u samom centru grada oko 10.30 sati po lokalnom vremenu. Istodobno se odvijala druga epizoda nasilja kod 20 kilometara udaljenog mauzoleja na jugu grada.

Pucali nasumično

Zamjenik iranskog ministra unutarnjih poslova Hosein Zolfakari rekao je da su teroristi u zgradu parlamenta ušli na ulaz za posjetitelje preodjeveni u žene. Otvorili su vatru na stražare, a zatim pucali po predvorju.

- Bio sam tada u zgradi parlamenta. Svi su bili šokirani i prestrašeni. Vidio sam dvojicu muškaraca kako nasumično pucaju - ispričao je jedan od novinara koji je svjedočio napadu. Počinitelji su se domogli četvrtog kata gdje je u jednom trenutku odjeknula eksplozija. Ispostavilo se poslije da se jedan od napadača raznio. Izvještavalo se i o talačkoj krizi, odnosno mediji su pisali da teroristi, od kojih je jedan bio naoružan pištoljem, a ostali kalašnjikovima, drže četiri taoca, no službena je potvrda izostala.

Zgrada očišćena

Obračun u parlamentu trajao je oko četiri sata. U međuvremenu su svijet obilazile fotografije evakuacije djece kroz prozor tog zdanja, da bi iranske vlasti u ranim poslijepodnevnim satima objavile da su eliminirale sve teroriste u parlamentu i da sigurnosne snage provode "završnu verziju čišćenja zdanja".

Reuters

Mauzolej u kojem se nalazi Homeinijevo tijelo napala su dva napadača. Jedan je otvorio vatru na posjetitelje i prolaznike, a drugi se raznio pred policijskom postajom nasuprot mauzoleja. Prema nekim medijskim izvještajima, navodno se raznijela žena, ali to nije potvrđeno. Postoji mogućnost da se i u tom slučaju, kao i u parlamentu, radilo o muškarcu prerušenom u ženu. Policija je navodno euništila i jedan samoubilački prsluk koji su našli u okolici.

Prema dostupnim medijskim izvještajima, najviše je ljudi stradalo u samom parlamentu. Kod mauzoleja su ubijene najmanje dvije osobe, a desetak ih je ranjeno.

Reuters

U jednom su trenutku mediji prenosili izjave stanovnika Teherana da su čuli detonaciju na jednoj od stanica metroa, nazvanoj po Homeiniju, ali ti su izvještaji u međuvremenu zamrli. Iranske su vlasti građanima, kad su ih obavijestile da su spriječile treći napad, samo poručile da izbjegavaju javni prijevoz.

Trenutak napada upada u oči u svakom smislu. Ne samo da je do njega došlo tik nakon regionalnog spora s Katarom koji ima dobre odnose s Iranom, nego i manje od mjesec dana nakon reizbora predsjednika Hasana Rohanija koji je kampanju uvelike temeljio na sigurnosnoj platformi.

"Mora biti kažnjen"

Zanimljive su i izjave Adela al-Džubeira, ministra vanjskih poslova većinski sunitske Saudijske Arabije i zakletog neprijatelja Irana, objavljene na al-Arabiji nekoliko sati prije napada, koje je jučer prenijela iranska novinska agencija Fars. "Iran mora biti kažnjen za uplitanje u regiji i podršku terorističkim organizacijama", rekao je al-Džubeir i dodao da je Iran dom nekoliko lidera al-Qa'ide i drugih terorističkih skupina.

Bila je to poruka na tragu one o borbi za utjecaj u regiji koju je u svibnju odaslao zamjenik prestolonasljednika Mohamed bin Salman. "Znamo da smo meta iranskog režima. Nećemo čekati bitku u Saudijskoj Arabiji, nego ćemo raditi da bude u Iranu", rekao je. Iran nije ostao dužan. "Ako Saudijci učine nešto nepromišljeno, samo će Meka i Medina ostati netaknute", poručio je Hosein Degan, iranski ministar obrane.

DOSAD SU BILI SIGURNI Odgovor Irana može promijeniti rat

Riječ je o najozbiljnijem terorističkom napadu u Iranu, čiji su se građani navikli na sigurnost kojom se susjedstvo ne može pohvaliti. Bez obzira na dosad slabu aktivnost IS-a u toj državi, Iran ima povijest s militantnim skupinama. One su aktivne u njegovoj pokrajini Sistan-Balučistan na granici s Pakistanom, koja je dom velike sunitske zajednice. Zemlja se prošlih nekoliko godina suočila s napadom tamošnje skupine Jaiš-ul Adl (Vojske pravde) koju vlasti optužuju za veze s al-Qa'idom. Posljednji veliki napad, na džamiju u toj pokrajini, izveden je 2010. kad je ubijeno 39 ljudi. Analitičar Charlie Winter tvrdi da bi činjenica da je IS izveo ovaj napad mogla imati "masivne posljedice" za regiju. "Iranski odgovor mogao bi promijeniti oblik rata protiv IS-a", objavio je na Twitteru i dodao da IS upravo to želi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2022 11:20