ČEKA SE IZRAEL

Iscurio plan arapskih zemalja za Gazu: ‘Ovo ne samo da bi riješilo rat, ovo bi riješilo sukob‘

Mohamed Dahlan savjetnik je Emirata za palestinska pitanja. Mnogi misle da bi mogao preuzeti Gazu, a štitili bi ga arapski mirovnjaci

Dim iznad Kan Junisa, grada u Gazi, snimljen iz Rafaha.

 

 

 Said Khatib/Afp

Arapski lideri malo su se dosad oglašavali po pitanju svoje vizije budućnosti Gaze. Međutim, jedan istaknuti palestinski emigrant, savjetnik predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohammed Dahlan, za New York Times je dao intervju o tome o čemu arapski vođe privatno razgovaraju kad razgovaraju o Gazi.

Jedna od mogućnosti koja se spominje je da Izrael i Hamas vlast predaju novom i neovisnom palestinskom vođi koji bi vodio obnovu Gaze pod zaštitom arapskih mirovnih snaga.

Puno je prepreka za taj plan, napominje i američki dnevnik, ali lideri Egipta, Saudijske Arabije i Emirata, prema Dahlanovim riječima, otvoreni su za podršku procesu koji vodi palestinskoj državi. "Bez Hamasa i bez Abasa, napominje Dahlan u intervjuu, otkrivajući time da bi Gazu i dijelove Zapadne obale preuzeo neki novi vođa. Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave, zadržao bi funkciju s ceremonijalnim ovlastima.

Dahlan je s juga Gaze, piše New York Times. Iz istog dijela iz kojeg je i vođa Hamasa u Gazi. Međutim, on je kao mlad pristupio puno umjerenijoj stranci Fatah, Hamasu rivalu. Dugo je bio pri vrhu tamošnje politike. Bio je Abasov savjetnik za nacionalnu sigurnost u trenutku kad je Hamas 2007. preuzeo Gazu. Nakon što je počelo izgledati kao da Dahlan želi Abasovu poziciju, njegov odnos sa šefom doživio je hlađenje. U odsutnosti je osuđen zbog korupcije 2016. godine.

Stigao je u Emirate u kojima se približio kraljevskoj obitelji, isprva radeći sa šeikom Hazom bin Zajedom, a onda s njegovim bratom Mohamedom, koji je 2022. postao predsjednik UAE. "Dahlan je čovjek za politiku prema Palestincima", kaže stručnjak Mouin Rabbani. "On je istaknuti palestinski političar s širokom mrežom podrške u Gazi", izjavio je, pak, Džahd Harb, analitičar iz Ramale. "Milijuni koje su Emirati putem njega poslali Gazi osnažili su njegovu poziciju", dodao je.

image

Razrušena unutrašnjost bolnice Nasser u Kan Junisu u Gazi.

-/Afp

Ghaith al-Omari, analitičar s Instituta za bliskoistočnu politiku u Washingtonu, kaže da je Dahlan posljednjih godina izgradio bliske veze s vodećim Hamasovim dužnosnicima.

U razgovoru s NYT-jem Dahlan je rekao da bi nova palestinska uprava mogla pozvati prijateljske arapske nacije da pošalju svoje vojne snage u Gazu kako bi tamo održavale red. One bi štitile novu upravu, održavale red i sigurnost.

Te bi zemlje bile voljne financirati obnovu, ako bi Izrael pristao na stvaranje palestinske države.

"Glavne arapske zemlje žele riješiti ovaj sukob. Ne rat nego cijeli sukob, kaže Dahlan.

Rijad i Kairo nisu željeli komentirati Dahlanove izjave za NYT. UAE je u priopćenju naveo samo da će njihov "doprinos obnovi Gaze biti uvjetovan" i za cilj imati "rješenje s dvije države".

Abdulkalek Abdula, emiratski politolog, komentirao je plan potvrđujući da odgovara onome o čemu se raspravlja među arapskim zemljama na temu Gaze.

Međutim, Izrael sasvim drugačije gleda na budućnost Gaze. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu najavio je da će Izrael preuzeti odgovornost nad sigurnosnim aspektom u Gazi i na Zapadnoj obali, time odbacujući mogućnost za suverenost palestinske države. Dio premijerove političke baze želi naseljavanje Izraelaca u Pojasu Gaze, iako je riječ o najspornijoj politici Izraela unutar Zapadne obale.

Pitanje je i što o svemu misli Hamas koji kontrolira dijelove juga Gaze, a izvještaji s terena govore o ponovnom njegovu pojavljivanju na sjeveru teritorija.

Upitan kako bi nagovorio Izraelce na spomenuto rješenje, Dahlan je rekao da ga oni ne zanimaju. "K vragu s njima, rekao je. Naglasio je da je njegov je posao nagovoriti Hamas da se odrekne vlasti u zamjenu za stvaranje palestinske države.

U intervjuu je Dahlan ustvrdio da ga ne zanima da postane Abasov nasljednik.

Politolog Omari komentirao je kako ne misli da bi Dahlan lako ostavio udobnost UAE kako bi radio na obnovi Gaze i Zapadne obale. Međuim, Dahlan nikada nije posve napustio palestinske teritorije. Vodio je mrežu humanitarne pomoći koju je slao UAE.

Dahlan zasad nije osudio čin Hamasa i pokolj izraelskih civila. Ali izjavio je da patnja ljudi nije znak pravog vodstva. "Palestinci žele živjeti", poručio je, a ne patiti pod izraelskim bombama zbog Hamasovih akcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 07:29