NOTORNI TERORIST

‘ISIS-ov Beatles‘ saznao gdje će provesti ostatak života: ‘I smrtna presuda je bolja od ovoga‘

Kotey je priznao da su se on i el-Sheikh nadali da će biti vraćeni u Britaniju, kako bi ondje proveli ‘neko vrijeme u zatvoru‘.
Alexanda Cotey; zatvor ADX
 Profimedia

Zloglasna kaznionica u gradu Florenceu, Kolorado poznat je kao ADX ili “Alcatraz od Stjenjaka”, i kada su zatvori u pitanju ima najviši stupanj sigurnosti u cijelom SAD-u. Svaki zatvorenik u samici provede čak 23 sata dnevno.

Dvojica britanskih džihadista Alexanda Kotey (36) i El-Shafee el-Sheikh (32), pripadnici zloglasne terorističke skupine The Beatles, kojoj je pripadao i Jihadi John, vjerojatno će završiti u tom zatvoru nakon što je dogovorena njihova predaja Sjedinjenim Državama. Naime, nakon što se SAD složio da dvojica terorista neće biti osuđena na smrtnu kaznu u slučaju izručenja, dvojac može krenuti put Kolorada, prenosi The Mirror.

U ekskluzivnom intervjuu prije dvije godine Kotey je otkrio kako strahuje da bi mogao završiti u zloglasnom američkom zatvoru istaknuvši da bi to bila najgora stvar koja bi mu se mogla dogoditi. Slično razmišlja i el-Sheikh.

U ožujku je Vrhovni sud u Velikoj Britaniji ocijenio da je protuzakonito pružati dokaze drugim zemljama koji bi se mogli upotrijebiti prilikom donošenja smrtne presude.

S obzirom na to da je prijetnja smaknućem ukinuta, britanska obavještajna agencija sada može dijeliti povjerljive informacije koji mogu dvojac povezati s 'Beatlesima'.

Kotey je u ekskluzivnom intervju priznao da su se on i el-Sheikh nadali da će biti vraćeni u Veliku Britaniju, koja im je oduzela državljanstvo, kako bi ondje proveli 'neko vrijeme u zatvoru'.

image
Alexanda Kotey
Rowan Griffiths/Mirrorpix/Profimedia

Na pitanje što misli o odlasku u Sjedinjene Države, odmahnuo je glavom.

- Ne bih volio biti u zatvoru. To ne bi bilo dobro, to bi bila najgora stvar koja bi se mogla dogoditi, govorio je dok mu je pucao glas.

Koteyja su Sirijske demokratske snage uhvatile 2018. godine, ali smatra da se vrijeme koje je proveo na CIA-inoj listi 'ubij ili uhvati' računa kao pritvor.

Prošle godine je rekao kako je odslužio već četiri godine.

- Već sam odležao četiri, pet godina. Rekli su mi da sam na listi 'ubij ili uhvati' nakon što se moje ime pojavila u medijima. Nije mi bilo lako, rekao je u intervjuu za Sjeveroistočna Sirija.

- I Shafeeja su također pitali za to, rekao je da ne bi volio provesti vrijeme u američkom zatvoru. Ne, to ne bi bilo dobro, rekao je istaknuvši da imaju dobar razlog za strah.

Sada ih očekuje suđenje, a ako budu proglašeni krivima, mogli bi do kraja života provesti u ADX-u.

Bivši FBI-jev direktor za zatvore Norman Carlson jednom je izjavio da je Supermax izgrađen za vrlo mali podskup zatvorenika koji ne pokazuju apsolutno nikakvu zabrinutost za ljudski život.

Američke i britanske vlasti vjeruju da su Beatlesi, koje su taoci tako nazvali zbog britanskog naglaska, odgovorni za ubojstvo 27 ljudi, uključujući smaknuća Jamesa Foleyja, Stevena Stoloffa i Petera Kassiga, ali i hrvatskog zeta Davida Hainesa, britanskog humanitarca, te Alan Henninga.

Također su držali za taoca Johna Cantlija, koji je nestao i smatra se mrtvim.

Velika Britanija je oduzela državljanstvo Koteyju i el-Sheikhu i vjeruje se da su u zatočeništvu američkih specijalnih snaga u Iraku.

- Pravda u SAD-u za Koteyja i el-Sheikha neće se odnositi na rehabilitaciju, nego na ozbiljnu kaznu i osvetu. Njihovi životi postat će bolna dosada. Supermax će ih lišiti bilo kakvog komfora i odvlačenja pažnje. Bit će to njihova najgora noćna mora. Na mnoge načine biti zatvoren do kraja života na bezobličnom i uznemirujuće monotonom mjestu za neke ljude je sudbina gora od smrtne kazne. Zurit će u bijele zidove, s vrlo malo osobnih stvari, neznatnim pristupom vanjskom svijetu i apsolutno nikakvim izborom za kretanje, izjavio je bivši britanski vojni obavještajac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:00