TEKST PODSJEĆA NA BREIVIKOV

'ISKOPIRALI SU MOJE IDEJE!' Pročitajte dio bolesnog manifesta ubojice iz Hanaua, u njemu spominje Donalda Trumpa, ali i slavnog nogometnog trenera

U Hanauu, gradu istočno od Frankfurta, u srijedu navečer ubijeno je osam osoba kada je napadač izveo dva oružana napada na nargila barove. Jedna je osoba naknadno preminula pa se broj umrlih povećao na devet. U stanu zločinca pronađena su mrtva tijela ubojice i njegove majke
 screenshot YouTube

Tobias R., terorist koji je pobio nedužne ljude u dva šiša bara u gradu Hanau, iza sebe je ostavio opsežan manifest na 24 stranice. Riječ je dokumentu koji donekle podsjeća na sličan tekst koji je objavi norveški monstrum Anders Breivik koji je pobio mnoštvo mladih ljudi samo zato jer su pripadali lijevoj političkoj grupaciji.

Tobias R. u svom dokumentu, napisanom na besprijekornom njemačkom, navodi da prezire sve strance i one koji nisu bijelci. Poziva se na eugeniku tvrdeći kako postoje znanstveni razlozi da su neke rase superiorne - i navodi kako postoje nacije koje treba cijele istrijebiti. Iako nigdje ne napada islam, narodi koje smatra da treba istrijebiti nalaze se na prostoru Sjeverne Afrike, Bliskog i Srednjeg istoka i Srednje Azije. Gdje obitavaju većinski muslimanski narodi.

No, smatra da je problem i u samoj Njemačkoj koja ne poduzima dovoljno protiv stranaca. "Ako želite riješiti problem "stranih kriminalaca", tada ne biste treali brzopleto napadati vanjske neprijatelje nego prije svega poraziti unutarnje neprijatelje. A to može biti i vaš narod.

Pomnija analiza njegovog manifesta pokazuje da je riječ o osobi koja ima ozbiljne probleme i mogla bi se kategorizirati mentalno bolesnom. Navodi da ga cijeli život nadziru tajne službe, a da su mu ideje pokrali Donald Trump i Juergen Klopp, nogometni trener.

I, što je posebno interesantno, on pripada već od ranije poznatoj skupini "incela", dakle osoba koje su nevoljko u celibatu. Neki od njih su već ranije, bijesni na svijet i žene koje ih odbijaju, izveli terorističke napade: u Njemačkoj i Kanadi su bili najpoznatiji.

Tobias R. je priznao da nikad nije imao fizičku ili bilo kakvu vezu sa ženom, a posljednjih 18 godina to je bila njegova odluka.

THOMAS LOHNES, YANN SCHREIBER / AFP
Automobil koji navodno pripada ubojici iz Hanaua; prizor s mjesta ubojstva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 19:41