POVJERLJIV IZVJEŠTAJ

Iskoristili potres kako bi u Siriju prokrijumčarili oružje za napad na Amerikance: ‘Nemoćni smo...‘

U krijumčarenju je sudjelovao i šef iračkih Narodnih mobilizacijskih snaga Abdul-Aziz al-Mohamadavi

Humanitarna pomoć za Siriju; ilustracija

 Hamza Turkia/Xinhua News/Profimedia/Hamza Turkia/xinhua News/profimedia

Iran i saveznici iskoristili su potres koji je u veljači pogodio Tursku i Siriju kako bi pod krinkom humanitarne pomoći prokrijumčarili oružje namijenjeno napadima na američke vojnike u Siriji, pokazuju provjerljivi izvještaji američkih obavještajaca, a potvrđuje neimenovani izraelski vojni dužnosnik za američki dnevnik Washington Post.

Informacija je još jedan osjetljiv podatak američkog Pentagona koji je iscurio na platformu za razmjenu poruka Discord. Time se, ocijenio je Washington Post, otkriva koliko su Sjedinjene Države i njihovi saveznici nemoćni u presretanju iranskog oružja koje se u Siriji koristi za napade na pripadnike američke vojske, njihove partnere te civile. Iran je, čini se, uspio posljednju pošiljku oružja "uvaliti" u pomoć za stradale u potresu koji je pogodio jugoistočnu Tursku i sjever Sirije i odnio živote 50.000 ljudi.

Prema podacima iz tajnih dokumenata i izjavama izraelskog vojnog dužnosnika, iranski saveznici u Iraku radili su sa snagama Quds, posebnim jedinicama iranske nacionalne garde, na prebacivanju oružja preko granice, a u pošiljci je, među ostalim, bilo i dronova.

U izvještaju se navodi da je šef iračkih Narodnih mobilizacijskih snaga sudjelovao u krijumčarenju. Riječ je o Abdul-Azizu al-Mohamadaviju, koji je pod američkim sankcijama i koji negira tvrdnje.

Ured iračkog premijera Mohameda Šije al-Sudanija nije želio dati službeni komentar, ali je jedan neimenovani dužnosnik neslužbeno odbacio "lažne" tvrdnje iz američkih izvještaja. Prema njemu, za takvo krijumčarenje nije potreban izgovor. "U stvarnosti je granica širom otvorena. I dalje postoje ilegalni transferi preko sirijske granice, što znači da je to moguće bilo kada. Zašto bi se onda čekala izlika poput slanja pomoći", upitao je taj dužnosnik.

Međutim, informaciju je za WP potvrdio izraelski dužnosnik, a može se pretpostaviti da će Izrael nastaviti s akcijama usmjerenim protiv djelovanja Irana u regiji. Naime, ovakve iranske pošiljke u Siriju stvaraju probleme za Izrael i SAD. Amerika na sjeveroistoku Sirije ima oko 900 vojnika čiji je cilj održati pritisak na skupine poput islamske države te podržavati većinski kurdske Sirijske demokratske snage. SAD vodi i vojnu bazu al-Tanf na jugu zemlje, koja je bila na meti iranskih napada dronovima. Nakon što je u ožujku u, prema svemu sudeći, iranskom napadu stradao jedan vojni suradnik američkih snaga, Sjedinjene Države uzvratile su napadom na skupine povezane s Iranom u Siriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:01