‘NISMO VAS SLUŠALI‘

Iskreno priznanje najmoćnije žene u Njemačkoj: ‘Prijatelji iz istočne Europe, bili ste u pravu...‘

Predugo je, rekla je, Njemačka bila uvjerenja da će politička i ekonomska interakcija odvesti Rusiju na demokratski put.

Annalena Baerbock i Olaf Scholz

 Michael Kappeler/Dpa Picture-alliance Via Afp

Ruska invazija na Ukrajinu promijenila je način razmišljanja Njemačke o sigurnosti i natjerala Berlin da shvati da nije poslušao istočnoeuropske saveznike koji su upozoravali na prijetnje iz Moskve, napisala je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u osvrtu za Guardian.

U iskrenom priznanju nedostataka vanjske politike u vanjskoj politici poslijeratne Njemačke, poručila je da su zemlje istočne Europe bile u pravu kada su upozorile Njemačku da nadanje najboljem u suočavanju s prijetnjama autokratske Rusije nije adekvatan odgovor.

Predugo je, rekla je, Njemačka pribjegavala ‘diplomaciji čekovnih knjižica‘, odnosno uvjerenju da će politička i ekonomska interakcija odvesti Rusiju na demokratski put.

- Znamo da će u doglednoj budućnosti Rusija pod režimom predsjednika Putina ostati prijetnja miru i sigurnosti na našem kontinentu i da svoju sigurnost moramo organizirati protiv Putinove Rusije, a ne s njom, rekla je.

U poruci prije summita NATO-a u Vilniusu i ubrzo nakon objave nove njemačke strategije nacionalne sigurnosti, usporedila je sigurnosne interese Njemačke s interesima istočne Europe, rekavši:

- Mi Nijemci nikada nećemo zaboraviti da svoju slobodu u ponovno ujedinjenoj zemlji također dugujemo naši saveznicima i istočnim susjedima. Kao što su oni bili iz nas, tako ćemo i mi biti tu uz njih, jer sigurnost Istočne Europe je sigurnost Njemačke.

Bilo je sumnji o tome može li Njemačka preuzeti ulogu vojnog vodstva u Europi obzirom na svoju povijest, ali Baerbock je rekla da je rat u Ukrajini prisilio Njemačku, ponekad na vlastito iznenađenje, da preispita svoju ulogu i odgovornosti.

- Nakon užasa Drugog svjetskog rata, kojega su pokrenuli Nijemci, vanjska politika naše zemlje bila je vođena premisom da rat nikada ne smije krenuti s njemačkog tla.

Ali bila je jasna da se to promijenilo.

- Prije samo dvije godine ideja da Njemačka isporuči tenkove, protuzračne obrambene sustave i haubice u ratnu zonu činila bi se u najmanju ruku nategnutom. Danas je Njemačka jedan od vodećih dobavljača oružja za samoobranu Ukrajine.

- Ruski agresorski rat označio je podjele u svijetu. Za moju zemlju, otvoreno je novo poglavlje, redefinirajući način na koji nastojimo promicati mir, slobodu i održivost u ovom svijetu: kao partner koji prihvaća svoje vodstvo.

image

Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron

Ludovic Marin/Afp

Nastojanja Baerbock da umiri istočnu Europu ometala je poljska vlada koja je namjeravala tražiti odštetu za njemačku ratnu okupaciju Poljske. Odnosi s Mađarskom su postali napeti zbog njemačke kritike nazadovanja Budimpešte u demokraciji. No ipak postoji opći stav Francuske i Njemačke da će osovina nove geopolitičke Europe biti bliže istoku.

Njemačka šefica diplomacije u osvrtu je također ukazala na brzinu kojom je Njemačka izgubila svoje ekonomske veze s Rusijom, napominjući da je doprinos ruskog fosilnog goriva aktualnoj njemačkoj energetskoj mješavini bio ‘nula‘.

Iako je nova njemačka sigurnosna strategija, konceptualno oblikovana prema britanskoj integriranog reviziji obrane, kritizirana zbog lažiranja nekih pitanja, uključujući potrebu za Vijećem za nacionalnu sigurnost, autori su se morali suočiti s različitim ideologijama i interesima iz koalicijske vlade.

Jedan autor se povjerio istaknuvši da se iza svake rečenice krije neka priča.

SIgurnosna strategija je bila izložena kritici najviše zbog odgađanja rasprave o tome kako postupati s Kinom, a i dalje postoje razmimoilaženja oko najboljeg načina provođenja mantre da bi Njemačka trebala umanjiti rizik, a ne ‘razdvojiti‘ gospodarske odnose s Kinom.

Kancelar Olaf Scholz izazvao je kritike prošloga tjedna kada je rekao da se smanjenje rizika prvenstveno svodi na odluke kompanija, a ne na vlade.

- Smanjenje rizika nije kratkoročni projekt jer se uglavnom radi o odlukama koje trebaju donijeti tvrtke, rekao je novinarima nakon dvodnevnog summita EU-a u Bruxellesu.

Rekao je da su tvrtke prečesto preuzimale velike rizike jer su se odlučile oslanjati samo na jednog dobavljača, bez obzira gdje se nalazio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:16