ELITNE JEDINICE

Iskusni borci koje su obučavali Amerikanci žele se boriti za Ukrajinu, Kijev ne želi ni čuti: ‘A što ako su špijuni?‘

Afganistanski borci odbačeni su od ukrajinske legije stranaca

Ilustracija, pripadnik nekadašnjih specijalnih postrojbi Nacionalne vojske Afganistana

 Pjf Military Collection/Alamy/Alamy/Profimedia/Pjf Military Collection/alamy/alamy/profimedia

Žestoke bitke i dalje su u tijeku u dijelovima istočne Ukrajine, dok je Rusija danas pokrenula prvu rundu jakog bombardiranja u posljednja tri tjedna.

No unatoč borbama koje su u tijeku, stranica Semafor tvrdi da je više od 100 Afganistanaca koji se žele boriti za Kijev odbijeno.

Stranica navodi da je 300 afganistanskih državljana podnijelo zahtjeve United Legionu (Ujedinjene legije), privatnoj web stranici koja radi u ime ukrajinske vlade za provjeru stranaca koji se žele prijaviti.

Od njih 300, 150 su navodno članovi afganistanske protuterorističke jedinice Ktah Khas koju su obučavale Amerikanci u SAD-u.

Utemeljitelj Ujedinjene legije procijenio je da bi moglo biti na "tisuće" afganistanskih veterana koji se nadaju pridružiti borbi Ukrajinaca protiv Rusa.

Kadim, bivši pripadnik elitne afganistanske izviđačke jedinice, rekao je da ima mnogo onih koji žele pomoći u borbi protiv ruskog "rata protiv demokracije i čovječanstva te genocida punih razmjera".

No Ryan Routh, voditelj Međunarodnog centra za volontere u Ukrajini, rekao je da većina lokalnih vlasti "ne želi te vojnike".

"Partneri su se sastajali s ukrajinskim ministarstvom obrane svaki tjedan i još uvijek ih nisam uspio natjerati da pristanu izdati jednu jedinu vizu" - kazao je Ruth, prenosi Sky News.

Izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je za Semafor da je njegova glavna briga infiltracija špijuna zbog prisutnosti Rusije u Afganistanu i tamošnjih pokušaja regrutiranja plaćenika Wagner grupe.

Međunarodnu legiju teritorijalne obrane Ukrajine osnovao je Volodimir Zelenski, odmah u početku izbijanja rata u veljači 2022.

Ukrajinska ‘legija stranaca‘ navodno sadrži oko 20.000 vojnika iz cijelog svijeta koji su se uključili kako bi pomogli Ukrajincima u borbi protiv ruske agresije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:46