TKO JE JOE BIDEN?

Iskusni političar čiji su život obilježile strašne tragedije, a bio je i sam na rubu smrti!

Biden je brzo dobio podršku lijevog krila stranke kako bi zajedno krenuli protiv Trumpa
Joe Biden i njegova obitelj
 Afp/Profmedia/Vesna Veslić

Kad je prvi put izašao sa svojom budućom ženom, Joe Biden je rekao njenoj majci da bi želio biti predsjednik kad još odraste, kaže Evan Osnos, autor Bidenove biografije "Život, kampanja i što je sada važno" (Joe Biden: The Life, the Run, and What Matters Now). Ovo je treći put da je Biden ušao u utrku za predsjednika Sjedinjenih Država.

U politici je osim toga postigao sve, bio je dugogodišnji utjecajni demokratski senator i osam godina potpredsjednik SAD-a za vrijeme predsjednikovanja Baracka Obame.

U prvu kampanju ušao je 1987., ali se brzo morao povući nakon optužbi da je plagirao govor britanskog političara Neila Kinnocka, prenosi američki NPR. Trebalo je vremena da shvati da ga je vlastita arogancija koštala izbora, tumači Osnos. Nekoliko mjeseci nakon toga završio je u bolnici zbog dvije aneurizme u mozgu.

image
Joe Biden (1987.)
Jerome Delay

Bio je na rubu smrti, ali se nakon više mjeseci uspio oporaviti. Danas je smireni 77-godišnjak koji dobro zna svoje mogućnosti. "Vodimo bitku za dušu Amerike", slogan je njegove kampanje. Kritičari ga vide kao sinonim otuđenog washingtonskog establišmenta, no i s osobnim životom punim tragedija Biden je bliži običnom biraču od bahatog multimilijardera Trumpa, koji vodi Ameriku onako kako bi vodio nekakav televizijski talent show s nagradom za najvećeg čudaka.

Politički iskusan

Biden se nije na izborima 1988. i 2008. uspio nametnuti za demokratskog predsjedničkog kandidata. Više od 35 godina bio je senator, peti najmlađi u američkoj povijesti, od 1973. do 2009. godine, a Obamin potpredsjednik bio je od 2009. do 2017. Za razliku od svog protukandidata, Biden je sve samo ne politički neiskusan.

image
Joe Biden na Kineskom zidu (2001.)
Greg Baker

Nakon što je u jesen 1972. izabran za senatora, u prosincu su njegova supruga Neilia i mala kći Naomi poginule u automobilskoj nesreći, a dva sina su ozlijeđena. Najstariji sin Beau umro je 2015. od tumora na mozgu. Ni Joea nisu zaobišle bolesti, osim aneurizme 2010. je pretrpio blaži moždani udar, a 2013. se povukao iz javnosti nakon što mu je dijagnosticiran rak.

Njegov biograf Evan Osnos piše da nakon nesreće u kojoj su mu poginule supruga i kći Biden nije očekivao da će preuzeti svoje mjesto u Senatu, koje je upravo osvojio na izborima. Nije vidio kako bi mogao preživjeti takvu tragediju, razmišljao je o samoubojstvu.

image
Beau i Joe Biden (2008.)
Paul J. Richards

Neki stariji kolege u Senatu savjetovali su mu da se prihvati posla, jer time neće samo ispuniti dužnost prema biračima koji su mu poklonili povjerenje, nego i prema samom sebi. "Imaš doma dva dečka koji nemaju majku", rekla mu je sestra Valerie. "I ako ti pukneš, oni neće imati nikoga”, prenijela je Valerie novinaru New Yorkera Evanu Osnosu. Pet godina kasnije sinovi Hunter i Beau nagovorili su ga da oženi partnericu Jill, s kojom je do danas u braku.

image
Joe Biden i Barack Obama na pogrebu Beau Bidena
Duchess Of Cambridge

Kontakt s biračima

Najbolji je u izravnom kontaktu s biračima, no tu prednost je izgubio zbog pandemije. Za razliku od Trumpa, koji nastupa kao da korona ne postoji, bez obzira na to što ju je i sam prebolio, Biden je i kampanjom pokazivao da se razlikuje od Trumpa i da vodi računa o svojim biračima, vodeći je na distanci, sa skupovima na koje njegovi pristaše dolaze automobilima i ne izlaze iz njih. 74-godišnji Trump se izruguje njegovoj fizičkoj slabosti jer Biden izgleda kao prosječni dobrodržeći 77-godišnjak, a ne kao starac na kokainu, dok ga Trumpovi suradnici otvoreno nazivaju senilnim stracem.

image
Joe Biden (2007.)
-

Biden je popularan među Afroamerikancima, godinama se zalagao protiv vidljive i manje vidljive segregacije u američkom društvu. Često naglašava da ga je mladenačko iskustvo učitelja plivanja u većinski crnačkoj četvrti puno toga naučilo i pomoglo mu u političkoj karijeri.

Najviše mu se zamjera glas za rat u Iraku 2003. godine, kad je SAD intervenirao i uništio Sadama Huseina, narušivši za naredna desetljeća krhku ravnotežu na granicama Europe, čije posljedice gledamo i danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:06