BRITANSKI MINISTAR

‘Islamisti diljem svijeta Afganistan tretiraju kao pobjedu, to će inspirirati nove teroriste‘

„Smeta mi što sad imamo svjetski poredak u kojem suparnici našu odlučnost sada smatraju slabom“, rekao je Wallace
Ben Wallace
 Kaoru Tachibana for Pool/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Sudbina Afganistana nakon 20 godina rata koji je predvodio SAD pokazala je da suparnici poput Rusije odlučnost zapada smatraju slabom, rekao je u četvrtak britanski ministar obrane Ben Wallace.

Rat u Afganistanu odnio je stotine tisuća života i koštao bilijune dolara, no talibani su se na kraju vratili na vlast, a zapadni diplomati sada bježe iz afganistanske prijestolnice.

„Smeta mi što sad imamo svjetski poredak u kojem suparnici našu odlučnost sada smatraju slabom“, rekao je Wallace za BBC.

„To je nešto oko čega se trebamo zabrinuti: ako se zapad smatra slabim i fragmentiranim, to ohrabruje naše neprijatelje poput Rusije“, rekao je šef britanske vojske za radio LBC.

„Islamisti diljem svijeta to interpretiraju kao pobjedu, a to će inspirirati nove teroriste“, smatra Wallace.

Nikolaj Patrušev, glavni tajnik ruskog sigurnosnog vijeća i jedan od najvećih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u Moskvi je u četvrtak propitkivao predanost Washingtona Ukrajini nakon što je SAD brzinski izašao iz Afganistana.

„Kijev poslušno služi interesima svojih prekomorskih zaštitnika, želeći ući u NATO“, rekao je Patrušev za novine Izvestia.

„No je li zbačeni proamerički režim u Kabulu spasila činjenica da je Afganistan imao status glavnog američkog saveznika izvan NATO-a? Slična situacija očekuje pobornike SAD-a u Ukrajini“, zaključio je Rus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:16