UDAR KOALICIJE

ISLAMSKA DRŽAVA OBEZGLAVLJENA? 'Vođa je teško ranjen, već tjednima nije u stanju voditi ISIS'

Ekstremisti navodno pokušavaju postići dogovor o Baghdadijevom nasljedniku
 AFP/US State Dept.

Vođa Islamske države, trenutno najopasnije terorističke skupine na svijetu, teško je ranjen u zračnom napadu na sjeverozapadu Iraka, izvijestio je Guardian.

- Abu Bakr al-Baghdadi zadobio je ozbiljne ozljede tijekom napada koalicijskih snaga vođenih SAD-om u ožujku - kazao je Guardianovom dopisniku Hisham al-Hashimi, Irački dužnosnik koji savjetuje iračku vladu po pitanju ISIS-a.

Dvojica dužnosnika, jedan sa 'Zapada' i jedan iz Iraka, potvrdili su za The Guardian da je u zračnim napadima pogođeno nekoliko automobila u gradu Baa'j 18. ožujka.

Vlasti nisu znale da je Baghdadi bio u jednom od pogođenih automobila. Navodno se skrivao u tom dijelu Iraka jer je znao da 'Amerikanci ne pokrivaju dobro to područje'.

Baghdadi se polako oporavlja, no nije nastavio kontrolu nad ISIS-om koji 'će biti fatalno osakaćen ako ga Baghdadi neće moći voditi'.

Naime, ozbiljnost njegova stanja navela je starije članove Islamske države, zabrinute da al-Baghdadi neće preživjeti, da razmisle tko bi ga mogao zamijeniti na čelu te ekstremističke skupine.

- Otkako je ranjen, važne odluke donose drugi - otkrio je izvor blizak organizaciji.

Otkako je postao vođa Islamske države, djelovao je većinom iz sjene, pojavljujući se tek rijetko na video snimkama. Dosad su se sve vijesti o njegovoj smrti ili ranjavanju pokazale lažnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 09:18