RAZNIO SE BOMBOM

Islamska država ostala bez svog lidera: ‘Još jedan vođa ISIS-a više ne hoda Zemljom‘

Glasnogovornik IS-a rekao je da je Hashimi, inače Iračanin, ubijen ‘‘u borbi s Božjim neprijateljima‘

Ilustracija, džihadisti ISIS-a 2015. godine

 Dabiq/Zuma Press/Profimedia/Dabiq/zuma Press/profimedia

Takozvana Islamska država ostala je bez svog trećeg vođe u posljednje tri godine: džihadist koji je bio na čelu te terorističke grupacije Abu al-Hassan al-Hashimi al-Qurayshi izgubio je život u borbi sa sirijskim pobunjenicima.

Glasnogovornik tzv. IS-a rekao je da je Hashimi, inače Iračanin, ubijen ‘‘u borbi s Božjim neprijateljima‘‘, ne navodeći datum i okolnosti smrti. Središnje zapovjedništvo američke vojske (CENTCOM) priopćilo je da je Hashimi ubijen u operaciji koju su izveli pobunjenici Slobodne sirijske vojske u pokrajini Daraa u južnoj Siriji krajem listopada. Preciznije, sam se raznio bombom nakon što su on i njegov zaštitni odred bili okruženi u sigurnoj kući. Njegova smrt pozdravljena je kao ‘‘još jedan udarac‘‘ džihadistima.

John Kirby, glasnogovornik vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a, rekao je: ‘‘Pozdravljamo objavu da još jedan vođa ISIS-a više ne hoda Zemljom". Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre nije htjela komentirati umiješanost SAD-a u operaciju koja je dovela do al-Qurayshijeve smrti. ‘‘Sjedinjene Države ostaju predane suprotstavljanju globalnoj prijetnji od ISIS-a i spremne su surađivati s međunarodnim partnerima.‘‘

Nakon uspona u Iraku i Siriji 2014. godine, ta džihadistička grupacija osvojila je goleme teritorije, ali je nakon samoproglašenja ‘‘kalifata‘‘ doživjela kolaps nakon napada međunarodne koalicije, Kurda i slobodnih Sirijaca. Poražena je u Iraku 2017. i u Siriji dvije godine kasnije. Takozvane ‘‘usnule ćelije" i dalje izvode napade u obje zemlje. Grupa je također vršila napade u drugim zemljama, uključujući Afganistan, Iran i Izrael.

Glasnogovornik skupine Abu Omar Al-Muhajir nije iznio mnogo pojedinosti o najnovijem vođi IS-a koji se zove Abu al-Hussein al-Husseini al-Qurayshi, ali je rekao da je on ‘‘veteran‘‘ džihadista te je pozvao sve skupine lojalne IS-u da mu obećaju odanost.

Prije netom smaknutog Abu al-Hassana al-Hashimija al-Qurayshija, vođa skupine bio je i Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi. Iako su im imena vrlo slična, nagađa se da nijedan od njih nije (bio) u rodu, nego da su odabrali "nomme de guerre" prema iračkoj regiji iz koje su bili potekli. Prije njih tu terorističku skupinu između 2013. i 2019. godine predvodio je zloglasni Abu Bakr al-Baghdadi, koji se također raznio kada je pao u stupicu (sa sobom je u smrt odveo i dvoje nedužne djece te ranio dva pripadnika američke specijalne jedinice Delta, kao i vojnog psa Conana).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:12