GUBITAK INVESTICIJE

ISLAMSKA DRŽAVA ZAPALILA ZADNJE IZVORE PLINA NA ININOM POLJU U SIRIJI? 'Spremaju se na povlačenje, Bašarovu vojsku dočekat će samo spaljena zemlja'

 Twitter

Borci Islamske države zapalili su zadnje izvore plina na polju Hayan u Siriji, kako se njima nitko ne bi mogao koristiti nakon predstojećeg povlačenja, javlja Al-Masdar News pozivajući se na sirijske vojne izvore.

Na polju Hayan nalazilo se i naftno postrojenje Ine, koje je prije manje od mjesec dana razoreno eksplozivom. No, površinska vrijednost postrojenja je minorna u odnosu na vrijednost zaliha plina ispod njega.

Ina je od 1998. godine sudjelovala u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Siriji temeljem potpisanih Sporazuma o podjeli proizvodnje (PSA). Kompleksna politička situacija u Siriji utjecala je na položaj Ine na blokovima Aphamia i Hayan, a nakon objave 'više sile' 26. veljače 2012. godine sve aktivnosti na spomenutim blokovima su suspendirane dok se okolnosti ne promijene.

Ina je na polju Hayan objavila šest komercijalnih otkrića (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur) sa značajnim nalazištima rezervi nafte, kondenzata i plina. Kako bi se na tom prostoru mogle provoditi naftne operacije osnovana je kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), zajednička kompanija Ine (izvođač) i GPC-a (General Petroleum Company), no Inina djelatnost na polju Hayan trajala je samo 57 dana u 2012. godini.

Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od provladinih snaga do ISIS-a, a sada će kontrolu nad poljima ponovno preuzeti vojska predsjednika Bašara Al-Asada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:23