REPORT G. DRLJAČE

Island ima oko 75 posto cijepljenih i strelovit rast COVID-19 slučajeva. Koji je poučak za RH?

Hrvatskoj zbog širenja delta soja vrlo vjerojatno prijeti snažno ubrzanje rasta broja slučajeva zbog niske procijepljenosti, ali i smrti
 Halldor KOLBEINS/AFP

Teorija prema kojoj će se zaraza zaustaviti tako da se cijepi što više ljudi pada u vodu jer je sve više zaraženih među cijepljenima, ali cjepiva su dokazala svoju izuzetnu važnost kad je u pitanju zaštita od teških ishoda COVID-19; bolesti i smrti.

Smanjenu učinkovitost cjepiva nakon pojave zaraznijeg delta soja vidimo po razvoju epidemiološke situacije u više zemalja koje su svjetski lideri u brzini cijepljenja, kao i u udjelu cijepljenih u ukupnoj populaciji. Dosad je najbolji primjer širenja zaraze među cijepljenima bio Izrael, a u zadnja dva tjedna zaraza je odjednom eksplodirala i u Islandu, zemlji u kojoj je cijepljeno oko 75 posto stanovništva.

Ispod je grafikon koji pokazuje iznenađujući rast slučajeva u Izraelu te čak pomalo šokantnu brzinu rasta slučajeva u zadnjih dva tjedna u Islandu. Ono što je bitno jest da u tim zemljama rast slučajeva nije povezan s rastom smrti. Ako bude i smrtnih slučajeva, cjepiva će najvjerojatnije držati smrtnost na vrlo niskoj razini.

image
Our World in Data

Ispod je pak grafikon koji pokazuje da je Island zemlja s osjetno više cijepljenih stanovnika čak i u odnosu na Izrael te otprilike dvostruko više nego što je trenutačno cijepljenih u Hrvatskoj.

image
Our World in Data

S obzirom da cjepiva ipak usporavaju širenje zaraze, Hrvatskoj zbog širenja delta soja vrlo vjerojatno prijeti snažno ubrzanje rasta broja slučajeva zbog niske procijepljenosti, ali i smrti, jer imamo relativno nizak udio cijepljenih u populaciji starijoj od 60 godina.

Ključno je pitanje što se može postići inzistiranjem na cijepljenju mlađe populacije ako se delta soj širi i uz cijepljenje, a značajni udio starijih ili nije dobro informiran ili imaju predrasude prema cjepivima. Počinje li se epidemiološka strategija u RH svoditi na pitanje starijima "jeste li dovoljno odgovorni da zaštitite sami sebe", umjesto javne preporuke "cijepite se da bi zaštitili druge".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:26