BUĐENJE TITANA

Island trese 600 potresa dnevno, kuće i ceste pucaju, zavladala panika: ‘Erupcija je neizbježna‘

Vulkan Fagradalsfjall na Islandu upravo je na početku novog razdoblja aktivnosti koja će možda potrajati stoljećima

Izvanredna situacija na Islandu

 Afp, Profimedia/

Vulkan na Islandu upravo je na početku novog razdoblja aktivnosti koja će trajati stoljećima, dok magma koja se nakuplja ispod ribarskog gradića Grindavika ukazuje na to da pravi problemi tek počinju, piše Daily Mail.

Vulkan Fagradalsfjall na poluotoku Reykjanes mogao bi erumpirati svaki tren, a islandski Meteorološki ured kaže kako je erupcija neizbježna.

Nakon 800 godina neaktivnosti, erupcija iz 2021. obilježila je početak novog ciklusa vulkanske aktivnosti, a sada vulkanolog s Cambridgea Clive Oppenheimer kaže kako bi ovo ‘mogao biti početak aktivne faze koja će trajati stoljećima‘.

‘Vrijeme je napokon isteklo‘, kaže Edward W. Marshall, istraživač s Nordijskog vulkanološkog centra Sveučilišta Island. ‘Možemo se početi pripremati za sljedećih stotinu godina erupcija na Reykjanesu.‘

image

Grindavík

Kjartan Torbjoernsson/Afp

To područje je od sinoć zatreslo više od 800 potresa, a stručnjaci upozoravaju da je magma sad jako blizu površine zemlje što znači da bi erupcija mogla nastupiti svaki čas.

Tisuće potresa svaki dan učinile su Grindavik pravim gradom duhova, jer je svih 4.000 stanovnika moralo biti evakuirano.

Oni kojima je bilo dopušteno da se vrate u svoje kuće po neke stvari, sada su dobili naređenje da se smjesta evakuiraju zbog izmjerene visoke razine sumporovog dioksida što je još jedan pokazatelj skorašnje erupcije.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama prikazuju apokaliptične prizore u napuštenom gradu, s razorenim kućama i rascjepima koji se otvaraju na cestama.

Majka četvero djece Magga Huld AfaÖmmudóttir, koja je u ponedjeljak dobila samo sedam minuta da pokupi stvari iz svoje kuće, rekla je da je njezina obitelj ostala bez doma nakon što su zastrašujući potresi potpuno uništili njihovu imovinu.

‘Petak je bio užasan, potresi nisu prestajali satima, ali smo napustili našu kuću u petak navečer u 21:00 s odjećom za dva dana i dvije kutije albuma s fotografijama. Planirali smo vratiti se sljedeći dan po još stvari,‘ rekla je Magga.

‘Osjećam se dobro, ali preplašim se i skočim na najmanji zvuk. Postali smo beskućnici u jednoj minuti - svakakve emocije me obuzimaju‘, rekla je 50-godišnjakinja.

‘U ponedjeljak smo dobili samo sedam minuta da pokupimo ono što smo htjeli spasiti, ali naglasak je bio na osobnim stvarima moje obitelji – mami, baki i djedu – i odjeći.‘

image

Grindavík

Kjartan Torbjoernsson/Afp

Magga je objavila video iz svog razorenog doma kojeg su ona i suprug godinama otplaćivali.

Snimka pokazuje kako je njezina kuća doslovno iščupana iz temelja od snažnih potresa, zbog čega je obitelj u petak pobjegla sa samo nekoliko osobnih stvari.

Oko 4000 stanovnika evakuirano je iz Grindavika u subotu ujutro, nekoliko sati nakon što je Island proglasio izvanredno stanje.

Poluotok Reykjanes na jugozapadu Islanda potresle su tisuće potresa nakon 25. listopada, a stručnjaci predviđaju da će vulkan Fagradalsfjall, samo nekoliko kilometara od Grindavika, uskoro eruptirati.

Ogromna intruzija magme duga devet milja, sjeverozapadno od Grindavika, formirala se i raste. Smatra se da je magma tek 500 metara ispod površine.

image

Grindavík

Kjartan Torbjoernsson/Afp

Prije samo nekoliko dana, stručnjaci su govorili da se magma nakuplja na dubini od pet kilometara ispod zemlje, ali sada se podigla mnogo bliže, ako su procjene točne.

‘U ovoj fazi nije moguće točno utvrditi može li i gdje magma dospjeti na površinu‘, rekli su iz Meteorološkog ureda.

Islandski meteorološki ured obavijestio je policiju u utorak da su njihovi novi mjerači otkrili povećane razine sumpornog dioksida, što je natjeralo šefa policije da evakuira Grindavik.

Benedikt Ófeigsson, geofizičar iz Met Officea, rekao je da, iako otkrivena količina SO2 nije velika, povećanje ukazuje na to da se magma približava površini.

‘SO2 se ne oslobađa iz magme sve dok se ne približi površini. To znači da je udaljena tek jedan kilometar‘, rekao je.

Posljednja mjerenja, od ovog vikenda, izmjerila su magmu na dubini od oko 800 metara, ali Ófeigsson smatra da je još i pliće.

‘Govorimo o možda 500 metara. Ne znamo točno jer sve ovisi o tlaku. Dakle, nije moguće izravno odrediti dubinu, ali magma mora biti vrlo plitko da bismo detektirali SO2‘.

image

Izvanredno stanje na Islandu

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ófeigsson je jučer za islandsku televiziju RUV rekao da na drugim uređajima zasad nema naznaka da erupcija počinje, ali da to još uvijek ne žele isključiti, objašnjavajući da se SO2 ne pojavljuje na ovaj način osim ako je magma vrlo visoko u zemljinoj kori .

Sumporni dioksid je otrovni plin koji oslobađa magma dok se diže na površinu, a visoka izloženost je smrtonosna za ljude. Ako se otkrije na vulkanu koji miruje, to bi mogao biti znak da će uskoro eruptirati.

Dok se broj potresa smanjio i podrhtavanja su manje jaka nego prethodnih dana, stručnjaci kažu da bi to moglo značiti da je magma bliže površini i da bi erupcija mogla biti neizbježna.

‘Manja seizmička aktivnost obično prethodi erupciji, jer se magma toliko približila površini da ne može stvoriti puno napetosti i izazvati velike potrese‘, rekao je Rikke Pedersen, koji vodi Nordijski vulkanološki centar sa sjedištem u Reykjaviku.

‘To se nikada ne smije shvatiti kao znak da nema opasnosti od erupcije‘, rekla je.

U slučaju da se dogodi najgore, vlasti se pripremaju izgraditi obrambene zidove oko obližnje geotermalne elektrane za koju se očajnički nadaju da će je uspjeti zaštititi od tokova lave.

image

Grindavík

Sopa Images/Sipa Press/Profimedia/Sopa Images/sipa Press/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 13:53