ČEKA LI TO I NAS?

Isplativ posao: U cijeloj Francuskoj uskoro će privatni presretači loviti brze vozače

Privatnici imaju Renault Megane, Volkswagen Passate, Škode Octavije i druge neoznačene automobile koje je teško primijetiti
Ilustracija /rad policijskog presretača
 Željko Hajdinjak/Cropix

Otkako su 2017. godine uvedeni privatni presretači u Francuskoj postali su veliki hit. U odnosu na policijske službenike koji u presretačima dnevno provode malo više od sata, privatnici voze duže od pet sati. U akciji su 365 dana u godini na svim cestama, piše HAK.

Privatnici imaju Renault Megane, Volkswagen Passate, Škode Octavije…, i druge neoznačene automobile, koje je teško primijetiti, ako ih baš ne gledate okom sokola. Naime, ta vozila imaju radare skrivene ispod registracijskih oznaka, a jedna kamera je i u samom automobilu, iznad središnje konzole. U Francuskoj je u akciji više 385 privatnih presretača.

Presretači samo snimaju vozače i podaci se dostavljaju policiji koja piše kazne. Neke od tvrtki koje upravljaju presretačima su Securitas, Mobiom, OTI France, Geos i druge, a za vozače nisu potrebne specijalne kvalifikacije, osim vozačke dozvole. Svaka tvrtka pokriva određenu regiju, a privatni presretači registriraju i do 20 puta više kazni nego policijski.

Do kraja godine presretači će voziti u svij dijelovima Francuske, osim Pariza, juga države i Korzike, a od 2023. bit će rasprostranjeni u cijeloj državi, javlja HAK.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2023 19:09