NIJE ZA SVE

Ispod drugog najvećeg ukrajinskog grada niču luksuzna skloništa, koštaju poput manjeg stana

Personalizirana metalna skloništa smještaju se na dubinu od tri metra i ispod betonske ploče.

Podzemno sklonište

 https://skhov.com/

Trojica očeva s ukrajinske prve linije bojišta bacila su se u zanimljiv biznis - proizvode superudobna podzemna skloništa. S internetom, kuhinjom i kupaonicom, dizajn njihovih podzemnih skloništa od bombardiranja osmišljen je tako da budu udobna poput stana. Sve je počelo s Oleksandrom Čirvom, 33-godišnjakom, i njegovom suprugom, koja unatoč poodmakloj trudnoći nije željela napustiti Harkiv.

Putinove bombe padale su svakodnevno, gradske ulice su opustjele - nije se čula prometna buka. Trgovine su bile zatvorene.

"Nismo znali kamo da idemo, ali barem je u našem kvartu bilo manje zastrašujuće nego na periferiji grada", priča Čirva, poduzetnik koji je prije rata proizvodio dizajnerske roštilje s bivšim kolegama iz razreda Oleksijem Suslinom i Timurom Fejzulajevom. Trojac očeva, koji je želio da im djeca odrastaju u koliko-toliko normalnim uvjetima, iskoristio je svoje znanje o obradi metala, piše Politico u reportaži s terena. Rezultat su bila personalizirana metalna skloništa koja se smještaju na dubinu od tri metra i ispod betonske ploče.

Njihov start-up Shov (sklonište na ukrajinskom) pokrenut je u travnju, mjesec dana nakon što je Čirvina supruga rodila njihovo drugo dijete. Rusi su se tada već povlačili iz okolice Kijeva, ali su i dalje svakodnevno bombardirali Harkiv. Kao očevi, Čirva, Suslin i Fejzulajev bili su vrlo zabrinuti za sigurnost svojih obitelji budući da ruska vojska redovito gađa stambene zgrade, piše Politico. Skloništa u koja ukrajinska vlada poziva građane prilikom zračnih napada su zapravo postaje podzemne željeznice, parkirališta ili podrumi.

image

Ovako će izgledati sobe u skloništu

https://skhov.com/

"I mi smo više puta sišli u podrum naše kuće, ali smo shvatili da smo sigurniji u hodniku iza dvostrukih zidova. Ako se stari podrum sruši, neće biti izlaza", govori Čirva te objašnjava da živi u staroj zgradi u četvrti u centru grada. Tako im je sinula ideja. Treba kopati dublje pod zemlju, tamo će biti sigurni.

Život se u međuvremenu vratio u Harkiv, ali smješten samo 40 kilometara od granice s Rusijom on je daleko od sigurnoga grada. Sada su granatiranja na tjednoj bazi u odnosu na prethodna svakodnevna.

On i njegovi partneri zato rade na prvom prototipu kompaktnog skloništa od bombi. Ono će, objašnjavaju idejni začetnici, imati sustav ventilacije, autonomno napajanje i rezervoar za vodu. Sastojat će se od potpuno opremljene kuhinje, kupaonice i spavaće sobe za tročlanu obitelj. Sklonište čak može imati klimu i internet. Sve to bit će skriveno unutar kompaktnog čvrstog metalnog odjeljka s dva ulaza. "Glavni nam je cilj bio staviti sve u kompaktnu veličinu koja se može lako transportirati. Najteže je bilo postići sinergiju svih sustava za održavanje života", rekao je Suslin za Politico.

image

Ovako će izgledati sobe u skloništu

https://skhov.com/

Prva skloništa od bombardiranja Shov koštat će 2,4 milijuna grivni ili 60.000 eura. Suslin objašnjava da su poduzetnici prvo osmislili najskuplju opciju, ali uskoro planiraju početi raditi na pristupačnijim verzijama.

Trojka iz Harkiva koristi vlastita sredstva za svoju investiciju. "Najbolje znamo kako bi krajnji proizvod trebao izgledati. Svi imamo djecu, iz ratne smo zone, znamo što treba nama i drugima koji žive u gradovima na prvoj liniji", rekao je Suslin. Naglasak je na udobnosti. "Želimo da se u našem skloništu osjeća kao kod kuće", rekao je Suslin. Uvjereni su da će i nakon završetka rata njihov posao biti relevantan.

"Nadamo se da će rat završiti ove godine. Međutim, naš je život postao tako nepredvidljiv. Danas imamo rat, jučer smo imali covid, sutra možda nešto drugo. Naš je susjed vrlo nepredvidljiv", rekao je Suslin te istaknuo:

- Gradimo siguran podzemni prostor za svoju djecu i unuke. I siguran je da će moja obitelj imati pouzdanu zaštitu dugi niz godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 12:08