PRAVO MALO BLAGO

Ispod kipa kontroverznog generala pronašli vremensku kapsulu: ‘Evo što smo zatekli u kutiji‘

Nagađa se da bi kutija mogla sadržavati rijetku fotografiju preminulog predsjednika Abrahama Lincolna.

Zapisi koje posjeduje virginijska biblioteka govore da je kutija zakopana 1877. godine

 Afp/Afp/Profimedia

Tim konzervatora u američkoj državi Virginiji otvorio je vremensku kapsulu u kojoj se nalaze konfederacijski ratni suveniri za koje se vjeruje da su stari više od 130 godina, piše BBC. Kutija se sadržavala novine, knjige i streljivo iz Američkog građanskog rata.

Radnici su otkrili kapsulu dok su uklanjali kip konfederacijskog generala Roberta E. Leeja.

Guverner Virginije, Ralph Northam, naredio je da se kip skine u rujnu nakon prosvjeda koji su zahvatili SAD nakon ubojstva Georgea Floyda.

Lee je kontroverzna ličnost u SAD-u. Dok neki slave njegove spomenike kao "simbole južnjačkog ponosa", mnogi ih smatraju svakodnevnim podsjetnicima na američku povijest rasizma.

image

Pronađena kutija.

Afp/Afp/Profimedia

Zapisi koje posjeduje virginijska biblioteka govore da je kutija zakopana 1877. godine i da su lokalni stanovnici u spremnik položili oko 60 predmeta.

Glavna konzervatorica Odjela za povijesne resurse Virginije, Kate Ridgway, rekla je da sadržaj i dizajn kutije odgovaraju povijesnim zapisima. Dodala je da je sadržaj, iako je bio vlažan, u boljem stanju od očekivanog.

Vrmenska kapsula je sadržavala mnoštvo predmeta iz doba Građanskog rata, uključujući konfederacijsku zastavu za koju se tvrdi da je napravljena od stabla koje je raslo iznad originalnog groba slavnog separatista generala Stonewalla Jacksona, Minié ball metke koji su korišteni u građanskom ratu i kartu grada Richmonda.

Ranije ovog mjeseca, na tom je mjestu pronađena manja kutija i ispostavilo se da je to neslužbeni spomenik koji su postavili ljudi koji su izgradili dijelove kipa. Također, neki povijesni zapisi doveli su do nagađanja da bi kutija mogla sadržavati rijetku fotografiju preminulog predsjednika Abrahama Lincolna.

image

Radnici su otkrili kontejner dok su uklanjali kip konfederacijskog generala Roberta E. Leeja.

Afp/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:18