SAMO RIJETKE OPSTAJU

Ispovijest agentica Mossada: Da, često koristimo svoju ženstvenost, ali seks nam je zabranjen...

Prvi put je agentica Mossada, izraelske tajne službe, progovorila za novine

Prvi put je agentica Mossada, izraelske tajne službe, progovorila za novine. I to ne jedna. Pet odjednom. Anonimno su, jasno, ispričale ponešto o svom poslu i životu za izraelski ženski magazin Lady Globes. “Muškarac će često teže ući u zabranjeno područje.

Drogirali ga i oteli

Žena s osmijehom ima puno veće šanse da joj to uspije”, kaže Yael, jedna od, tvrde, ponajboljih agentica. “Koristimo našu ženstvenost jer je svako oružje legitimno”, komentirala je Efrat, druga agentica. “No, kad bi i neka pomislila da je način da uspijemo odraditi zadatak da spavamo s Ahmadinedžadovim šefom ureda, u Mossadu nam ne bi dopustili da to napravimo. Agentice se ne koriste seksom, zavođenje nam je dopušteno, ali ne i seks”, tvrdi dalje Efrat.

Jedna od javnosti poznatijih akcija Mossada u kojoj su agentice imale bitnu ulogu jest ona iz 1986., kad je izvjesna Cindy iz sigurnosti Londona u Italiju namamila Mordechaija Vanunua, tehničara koji je britanskim novinarima otkrio informacije o izraelskom nuklearnom programu. Na talijanskom su ga tlu drogirali, oteli i tajno poslali u Izrael, gdje je zatočen na 18 godina. Agentice kažu da se nerijetko osjećaju kao da “žive film”.

U Mossadu prihvaćaju samo rijetke žene od, navodno, puno onih koje žele raditi. Tvrde da tisuće onih koje se jave ne prođu proces.

Samo rijetki opstaju

Polovicu kandidatkinja koje prihvate u dvogodišnju edukaciju na koncu ipak ne prime u redove Mossada. “Oni koji se ne mogu dobro nositi s pritiscima ili čije komunikacijske sposobnosti nisu jako dobre sigurno ne mogu ući.” Agentice su rekle da je danas u Mossadu podjednak broj žena i muškaraca. “Žene su superiornije u igranju uloga i bolje od muškaraca u situacijama kada treba obuzdati vlastiti ego da bi se došlo do cilja”, rekao je Tamir Pardo, jedan od šefova u Mossadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:42