SVE SE PROMIJENILO

Ispovijest Billa Clintona: ‘Ukrajina? 1994. napravio sam fatalnu grešku, i danas se osjećam užasno‘

- Znao sam da Putin nije podržao sporazum predsjednika Jeljcina da se nikad ne miješa u teritorijalne granice Ukrajine, kaže Clinton

Bill Clinton

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Bivši američki predsjednik Bill Clinton rekao je da žali zbog toga što je 1994. godine uvjerio ukrajinske vlasti da odustanu od svog nuklearnog otužja. Da Kijev još uvijek ima nuklearni arsenal, kaže Clinton, Rusija ne bi napala Ukrajinu. Rekao je to u intervjuu za irski ‘RTÉ news‘, prenosi Kyiv Independent.

- Osjećam osobnu odgovornost jer sam natjerao Ukrajinu da pristane odustati od svog nuklearnog oružja. Nitko od njih ne vjeruje da bi Rusija napravila ovakav izbor da Ukrajina još uvijek ima to oružje, rekao je Clinton.

Nakon raspada Sovjetskog saveza 1991., Ukrajina je postala treća najveća svjetska nuklearna sila. No 1994., nakon razgovora između SAD-a, Rusije i Ukrajine, Clinton je najavio da se Ukrajina složila ukloniti nuklearno oružje sa svojeg teritorija.

Godine 1994. ukrajinski predsjednik Leonid Kučma, ruski predsjednik Boris Jeljcin, američki predsjednik Bill Clinton i britanski premijer John Major potpisali su Budimpeštanski memorandum prema kojem je Ukrajina pristala ukloniti nuklearno oružje sa svojeg tla, u zamjenu za sigurnosna jamstva potpisnika: SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije.

- Znao sam da predsjednik Putin nije podržao sporazum predsjednika Jeljcina da se nikad ne miješa u teritorijalne granice Ukrajine, sporazum koji je sklopio jer je želio da se Ukrajina odrekle svog nuklearnog oružja, rekao je Clinton za RTÉ.

- Ukrajina se bojala odreći se nuklearnog oružja jer su mislili da je to jedina stvar koja ih štiti od ekspanzionističke Rusije, dodaje Clinton.

U veljači 2014., Rusija je izvršila invaziju i anektirala ukrajinski poluotok Krim, kršeći, među ostalim, i Budimpeštanski memorandum.

- Kada mu je postalo zgodno, predsjednik Putin je prekršio memorandum i zauzeo Krim. Osjećam se užasno zbog toga jer je Ukrajina vrlo važna zemlja, kaže Clinton.

Ističe i da je bitno da podrška Zapada Ukrajini ostane čvrsta.

- Ono što je gospodin Putin učinio bilo je jako pogrešno i mislim da bi Europa i SAD trebali nastaviti podržavati Ukrajinu, zaključio je bivši američki predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:49