ZVIŽDAČ

Ispovijest čovjeka koji je proveo osam godina u ruskom zatvoru: ‘Ne možete zamisliti što se tamo događa‘

Saveljev je počeo dijeliti video zapise aktivistima za ljudska prava nakon što je pušten u veljači ove godine.
 Gulagu. net

- Nakon nekoliko tjedana, mogu spavati malo bolje - tvrdi Sergej Saveljev, 31-godišnji Bjelorus koji je priznao da je upravo on zviždač koji je ruskoj skupini za ljudska prava "Gulagu.net" predao više od 1000 video zapisa stravičnih mučenja u ruskim zatvorima. Saveljev je zatražio azil u Francuskoj i pobjegao iz Rusije u strahu za svoju sigurnost, prenosi BBC.

Video zapisi do kojih je došao dok je radio u zatvorskom uredu tijekom svog boravka u zatvoru izazvali su negodovanje u Rusiji ranije ovog mjeseca, kada su postali dostupni javnosti. Ruske vlasti su u međuvremenu rekle da su pokrenule kaznene istrage o navodnim mučenjima i seksualnim napadima u zatvorima te otpustile nekoliko visokih zatvorskih dužnosnika.

image
Gulagu. net

Ruska skupina za ljudska prava "Gulagu.net" tvrdi da video zapisi nisu samo da dokumentirali premlaćivanja, silovanja i ponižavanja zatvorenika, već su dokazali i prirodu zlostavljanja u zatvorskom sustavu.

Saveljev je počeo dijeliti video zapise aktivistima za ljudska prava nakon što je pušten u veljači ove godine, a tijekom nekoliko mjeseci podijelio je stotine datoteka.

Prošlog mjeseca zaustavljen je na aerodromu u Sankt Peterburgu dok je putovao u Novosibirsk. Tijekom prijave su ga zaustavili i počeli ispitivati ​​muškarci u civilu koji su rekli su da znaju sve o njegovom dopisivanju s Vladimirom Osečkinom, čelnikom Gulagu.net.

- Rekli su mi da me promatraju šest mjeseci - rekao je Savelyev.

- Zaprijetili su mi da će me zatvoriti na 20 godina zbog izdaje - dodaje Saveljev. Rekao je da su ga spomenuti ljudi upozorili da će "vrlo brzo umrijeti" u zatvoru.

- Prvo ćete priznati sve, a zatim ćete biti pronađeni mrtvi u ćeliji - citirao ih je Saveljev. Alternativa, kako Saveljev tvrdi, bila je da on i surađuje u istrazi i prizna da je "Gulagu.net" financiran iz inozemstva te podložan prikupljanju dokaza "koji diskreditiraju rusku zatvorsku službu". U tom bi slučaju, zatvorska kazna bi mu trajala četiri godine.

- Pravi izbor bio je između života i smrti. Ja sam izabrao život - rekao je Saveljev.

image
Gulagu. net

Saveljev tvrdi da je potpisao neke papire u kojima se slaže sa suradnjom s vlastima te da mu je dopušteno otići.

- Vjerojatno su mislili da se neću usuditi pobjeći - rekao je. Savelyev je ipak pobjegao. Ukrcao se u minibus u Rusiji, otišao u Bjelorusiju, te je zatim preko Tunisa putovao u Francusku. U tranzitnoj zoni zračne luke Charles de Gaulle u Parizu zatražio je pomoć od policije.

Saveljev je 2013. osuđen za kazneno djelo povezano s drogom i osuđen na devet godina zatvora. Izbjegava detalje, ali kaže da je njegov slučaj bio "tužan i uobičajen". Poslan je u zatvor u ruskom gradu Saratovu, poznat po optužbama za zlostavljanje zatvorenika. Navodi da je bio teško pretučen čim je stigao.

- Samo vas žele slomiti da pokažu "tko je šef" - rekao je. Kasnije je imao sreću što je primijećen kao netko tko zna koristiti računalo i doveden je u zatvorski ured da radi na administrativnoj funkciji.

Jedan od njegovih zadataka bio je pregledavanje video zapisa s kamera tijela zatvorskih čuvara. Ubrzo je shvatio da, iako samo prikazuju obilaske stražara, sadrže i nasilno zlostavljanje zatvorenika te su duboko uznemirujuće.

image
Gulagu. net

Saveljev tvrdi da su mučenje većinom izvodili drugi "posebno obučeni" zatvorenici i snimali ih kamerama. Dio njegova posla bio je brisanje nekih video zapisa, dok su neki, kako tvrdi, "poslani negdje drugdje, možda na više razine". Kaže da nikada nije osobno vidio ovakvu vrstu nasilnog zlostavljanja, ali su ga videozapisi duboko šokirali.

. Svi znamo da unutra ima batina i silovanja, ali to ne možete zamisliti dok to ne vidite vlastitim očima - rekao je. Trebalo mu je neko vrijeme da shvati što se događa i da smisli što dalje.

- Vidio sam jedan video, pa još jedan, pa treći i četvrti, peti. Tada sam odlučio da ću ih početi kopirati - otkriva Savelyev.

U početku nije imao jasnu ideju što učiniti s video zapisima, ali je znao da ih mora sačuvati. 2019. je godine odlučio prikupiti video zapise i kasnije ih predati organizaciji "Gulagu.net". Dok je radio u zatvorskom uredu, Saveljev također tvrdi da je vidio brojne pritužbe koje su stizale u vezi sa zlostavljanjem zatvorenika, zbog čega je shvatio koliko je zlostavljanje rasprostranjeno i učestalo.

image
Gulagu. net

Početkom 2021. godine, mladi Rus je postao svjestan Gulagu.net-a i čuo je Vladimira Osečkina kako na svom YouTube kanalu govori o nasilju u zatvoru, uključujući i o zatvoru Saveljeva.

To ga je potaknulo da razmisli da možda postoje drugi koji "rade iznutra" i propuštaju informacije u nevladinu organizaciju. Znao je da će i njegovi video dokazi poslužiti svrsi. Razmišljajući o bijesu izazvanom njegovim "curenjem informacija" i istragom ruske zatvorske službe, Savelyev je rekao da nije dovoljno otpustiti neke stražare ili ih premjestiti u druge zatvore. Htio je da "objasne zašto su učinili ono što su učinili".

- Tek tada bih se osjećao bolje - zaključio je Savelyev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. lipanj 2023 11:11