‘NISAM VIŠE MOGAO IZDRŽATI‘

Ispovijest diplomata koji je šokirao Kremlj: ‘Gade mi se! A Lavrov mi je nekoć bio uzor...‘

Boris Bondarev podnio je ostavku, suprotstavio se Putinovu režimu i osudio invaziju na Ukrajinu

Sergej Lavrov i Vladimir Putin, Boris Bondarev

 Kay Nietfeld/POOL/AFP/Facebook/

Ruski diplomat, Boris Bondarev, u ponedjeljak je u hrabrom protukremaljskom istupu dao ostavku na svoju dužnost te osudio pokušaj Vladimira Putina da pokretanjem 'agresivnog rata u Ukrajini' ostane na vlasti.

Bondarev, inače savjetnik u stalnoj ruskoj misiji pri UN-u u Ženevi, izjavio je za Telegraph kako smatra da je njegova moralna dužnost zauzeti stav protiv Putinova režima.

'Nisam više mogao izdržati. Trebao sam to učiniti na početku rata, ali nismo svi heroji', rekao je 41-godišnji karijerni diplomat.

Dramatični odlazak savjetnika Bondareva prvi je slučaj od početka invazije na Ukrajinu da je prebjegao jedan tako visoko rangirani ruski diplomat.

Bondarev, koji je diplomirao na prestižnom moskovskom sveučilištu, radio je u ruskom Ministarstvu vanjskih poslova dvadeset godina prije nego što je u ponedjeljak predao svoje pismo ostavke u kojem je osudio rusku agresiju, a nakon toga ga podijelio i na društvenim mrežama.

'Osjećam gađenje što predstavljam Rusiju'

'U dvadeset godina svoje diplomatske karijere vidio sam različite zaokrete naše vanjske politike, ali nikad se nisam toliko posramio svoje zemlje kao 24. veljače ove godine. Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv cijelog zapadnog svijeta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već možda i najteži zločin protiv naroda Rusije.'

Bondarev je rekao da osjeća 'gađenje' dok predstavlja Rusiju u inozemstvu nakon što je predsjednik Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

Članak o 'zločinima protiv čovječnosti' koje je na istoku zemlje navodno počinila ukrajinska vlada, glavni je tekst na službenoj web stranici misije Rusije pri UN-u.

Bondarev se u svojoj karijeri posljednjih desetljeća specijalizirao za ograničavanje širenja nuklearnog naoružanja. Sada je užasnut kako olako ruski dužnosnici govore o raspoređivanju nuklearnog oružja.

'Stvarno je zastrašujuće. Sve te izjave su noćna mora.'

Nekoliko njegovih poznanika je pod početka invazije potiho dalo otkaz u ministarstvu, rekao je, budući da je veliki broj ruskih diplomata, čak i onih koji daju prokremaljske izjave u medijima, privatno zaprepašten brutalnim ratom u Ukrajini i ulogom ministarstva u izmišljanju isprika za očite ratne zločine.

'Koji je smisao našeg rada kada je ruski predsjednik jedini 'diplomat' u ovoj zemlji i on 'zna bolje'?', rekao je Bondarev.

'Svi diplomati bi si trebali postaviti to pitanje i možda dati otkaz.'

Savjetnik se prisjeća kako je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, bio uzor za nekoliko generacija ruskih diplomata koji su ga poštovali zbog njegovog diplomatskog umijeća i dobrih manira, prije nego što je prošao 'žalosnu preobrazbu i postao osoba koja izvaljuje potpune gluposti' i daje mjesta ozloglašenim likovima poput glasnogovornice Marije Zaharove, poznate po svom izrazito nediplomatskom jeziku.

Val antiratnih prosvjeda

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je val antiratnih prosvjeda i poslala tisuće ruskih disidenata u egzil. Neki od najpoznatijih ruskih umjetnika, pjevača i filmaša progovorili su protiv Putinove agresije, nakon čega su dospjeli na crnu listu ili im se prijetilo kaznenim prijavama.

Ruski mediji nagađaju da su mnoge osobe na visokim funkcijama u vladi, uključujući liberalno nastrojene dužnosnike poput šefa Središnje banke, privatno osudili invaziju, ali nitko se o tome nije javno izjasnio.

Članovi ruske oporbe u egzilu, poput Ljubov Sobol, bliske suradnice zatvorenog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, pohvalile su diplomata što je izgovorio 'prave riječi'.

Bondarev je za Telegraph rekao da je svoju izjavu smišljao tjednima dok se pokušavao pomiriti s činjenicom da će ga ruska država vjerojatno proglasiti izdajnikom, a njegova dvadesetogodišnja diplomatska karijera bit će gotova .

'To bi mi bilo kao medalja časti', odgovorio je na pitanje kako bi se osjećao da ga Kremlj optuži za izdaju.

'Izvršio sam svoju građansku dužnost onako kako je ja vidim – vjerojatno prvi put u svojoj 41 godini.'

Diplomat, koji od 2019. živi u Ženevi, nema planove za budućnost i nema pojma kakvu reakciju može očekivati ​​kod kuće.

'Najvažnije je da je moja mačka na sigurnom', odgovorio je na pitanje je li zabrinut za svoju sigurnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:02