‘BILO JE ZABAVNO‘

Ispovijest kartografa koji je u švedskoj šumi našao arheološko blago: ‘Prvo sam vidio bljesak...‘

Predmeti su povezani s ženama visokog statusa, a datiraju iz brončanog doba, 750. ili 500. godina prije Krista
 Adam IhsAfp/Profimedia

Kartograf Thomas Karlsson, koji je istraživao šumu za svoj klub za orijentacijsko trčanje, naletio je na rupu s blagom iz brončanog doba, staro oko 2,500 godina..

Prema pisanju Goteborgs-Postena, nalazište u šumi u blizini grada Alingsasa, oko 48 kilometara sjeveroistočno od Göteborga, sadrži predmete poput ogrlica, narukvica i igla za odjeću.

Karlssson je rekao da je prvo primijetio metalni bljesak dok je gledao na kartu na kojoj je radio.

''Prvo sam mislio da bi to mogla biti svjetiljka, ali kada sam pogledao izbliza, vidio sam da je to stari nakit''.

Isprva je mislio da se radi o kopiji, no ubrzo je shvatio da se radi o starim i dobro očuvanim predmetima te se odlučio javiti lokalnom arheologu.

Švedski arheolozi koji su pregledali nalazište smatraju da je izuzetno rijetko pronaći takvu ostavštinu u šumi. Drevna plemena obično su ostavljala darove u rijekama i močvarama, a ovoga puta nalazište se nalazi u šumskom tlu pored stijena. Blago uključuje vrstu štapa koji se koristio za poticanje konja, a koji je prethodno pronađen u Danskoj, no ne i u Švedskoj. Arheolozi smatraju da su predmeti namjerno ostavljeni kao dio obreda prinosa božanstvima ili za život nakon smrti.

''Većina predmeta može se povezati sa ženom ili ženama visokog statusa'', rekao je Johan Ling, arheolog sa Sveučilišta Göteborg za Goteborgs-Posten.

Predmeti datiraju iz brončanog doba, 750. ili 500 godina prije Krista. U Skandinaviji je brončano doba trajalo od oko 1700. prije Krista do 500. prije Krista, nakon čega je započelo Željezno doba.

Švedski zakon pripisuje da onaj tko pronađe takve starine bude nagrađen od Odbora za nacionalnu baštinu. No, Karlsson je izjavio da bi nagrada bila ''lijep dobitak'', no to mi nije važno.

''Zabavno je biti dijelom istraživanja povijesti. A o brončanom dobu znamo tako malo'', izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. siječanj 2023 00:51