SMRTONOSNI VIRUS

ISPOVIJEST LIJEČNIKA KOJI JE PREŽIVIO EBOLU 'Nisam mogao doći do daha i sav sam se tresao'

(FILES) - An undated file picture courtesy of Samaritan's Purse shows Dr. Kent Brantly near Monrovia, Liberia. The American doctor who fell ill with the dangerous Ebola virus while working in Liberia has recovered and is being released from an Atlanta hospital, an aid group said August 21, 2014. Kent Brantly, 33, is scheduled to speak to the media along with doctors at Emory University Hospital at 11:00 am (1500 GMT), the hospital said in a statement. The president of the Christian missionary group for which Brantly worked in Liberia, Samaritan's Purse, hailed the doctor's "courageous spirit" as he battled the virus which has killed 1,350 people in West Africa since March. AFP PHOTO/SAMARITAN'S PURSE/JONI BYKER/HANDOUT / FILES = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /SAMARITAN'S PURSE/JONI BYKER/ / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - NO A LA CARTE SALES/DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS =
 Joni Byker/AFP

Američki liječnik koji je prebolio ebolu, Kent Brantly (33), dao je prvi intervju nakon oporavka od smrtonosnog virusa koji hara zapadnom Afrikom gdje se i zarazio.

- Simptome sam počeo osjećati krajem srpnja. Tada me uhvatila groznica od koje mi je bilo malo vruće, malo hladno, u svakom slučaju osjećao sam se loše - rekao je dr. Brantly.

Prvo je mislio kako se radi o malariji ili o tropskoj groznici, ali je uskoro saznao da je zaražen ebolom. Tada se suočio s opakom realnošću koja govori da je smrtnost od zaraze preko 90 posto.

- Nikada nisam izgubio vjeru čak i kada su liječnici mislili da neću preživjeti noć - ispričao je opravljeni liječnik.

- Nisam mogao doći do daha i sav sam se tresao. Medicinskoj sestri sam tada rekao kako sam bolestan i dan nemam snage te da ne znam koliko ću izdržati. - dodao je Amerikanac prepričavši kako joj je rekao da ne zna kako će mu pomoći kad prestane disati jer u bolnici nisu imali aparate za disanje.

- Tako sam se osjećao. Mislio sam kako neću moći nastaviti disati - prisjetio se dr- Brantly.

Početkom prošlog mjeseca pojavio se tračak nade kada je zajedno s misionarkom Nancy Writebol otišao iz Liberije u bolnicu Emory u Atlanti.

Njih su dvoje tamo primili cjepivo koje je, inače, još uvijek u fazi testiranja. Nekoliko tjedana kasnije oboje su pušteni iz bolnice jer su se testovi na ebolu pokazali negativnim.

S obzirom na sve što je preživio, dr. Brantley je duboko zabrinut zbog epidemije ebole, a posebno ga je pogodila vijest da se još jedan američki liječnik zarazio. S tim liječnikom je radio u bolnici u Liberiji te je rekao kako većinu vremena provodi moleći se za život prijatelja, čije ime još nije javno objavljeno.

Sada kada je prebolio opaku bolest, dr. Brantly kaže kako je jako sretan zbog činjenice da njegova žena i djeca nisu bili s njim u Liberiji kada je primijetio prve simptome.

- Spoznaja da su tri dana ranije otputovali u Texas mi je bila olakšavajuća. Naravno da sam ih želio uza se, ali sam sretan što nisu bili pokraj mene. To bi me previše opterećivalo - dao je liječnik, kojeg još uvijek čeka oporavak jer kako sam kaže još uvijek nema dovoljno snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:40