HEROINA POLJSKE LJEVICE

ISPOVIJEST LJEPOTICE KOJA BI ŽELJELA POSTATI DRŽAVNICA 'Nisam lutka na koncu, bit ću predsjednica i usrećiti narod'

Magdalena Ogorek je povjesničarka, izdala je nekoliko knjiga i bila savjetnica Narodne banke

Ona je nova nada Poljske.” “Simbol smjene generacija.” “Otkriće poljske politike.” “S njom sviće novo doba.”

To su samo neki od euforičnih naslova u poljskoj javnosti koji su se pojavili kad je postalo jasno da će na predsjedničkim izborima u najvećoj istočnoj zemlji Europske unije Savez lijevih demokrata (SLD) kandidirati krhku atraktivnu plavušu, doktoricu povijesti Magdalenu Ogorek. Ona bi trebala-mogla zamijeniti trenutačnog predsjednika Bronislawa Komorowskog (još nije obznanio hoće li se kandidirati za drugi mandat) te karizmatičnog lidera poljske konzervativne desnice (PiS) Jaroslawa Kaczynskog, brata tragično poginulog Lecha Kaczynskog koji je stradao u avionskoj nesreći kod ruskoga grada Smolenska.

Nakon što je nedavno na premijersku poziciju u Poljskoj došla još jedna atraktivna političarka, poljska “željezna lady” Eva Kopacz, očito su na tamošnjoj ljevici zaključili da je to (mogući) pobjednički trend.

- Magdalena Ogorek donosi promjenu i sreću Poljskoj - rekao je na predstavljanju zgodne kandidatkinje šef stranke i bivši poljski premijer Leszek Miller.

Magdalena Ogorek se nekoć natjecala za Miss

Visokoobrazovana

Magdalena Ogorek radosno je prihvatila kandidaturu.

- Vjerujem u svoju kampanju te preko toga i u uspjeh poljske ljevice - rekla je u prvom obraćanju nakon nominacije.

Doduše, nisu svi s takvim entuzijazmom prihvatili za moguću predsjednicu 40-milijunske države mladu povjesničarku i bivšu šeficu kabineta bivšeg predsjednika SLD-a Grzegorza Napieralskog, spočitavajući joj neiskustvo, te su izrazili bojazan da bi u slučaju uspjeha ona bila tek “lutka na koncu” svog partijskog šefa koji se već godinama batrga u oporbi.

Dugokosa Magdalena uspjela je nadjačati i neke druge jake stranačke adute, poput nekadašnjeg šefa kabineta predsjednika Aleksandra Kwasniewskog (mnogi su se kleli upravo na njega kao kandidata ljevice), bivšeg ministra unutarnjih poslova, jednog od vodećih poljskih političara te izuzetnog govornika i polemičara Ryszarda Kalisza (kod kojega je radila u ministarstvu i tamo upoznala svoga sadašnjeg muža), ali i još jednu atraktivnu stranačku plavušu - 48-godišnju Katarzynu Piekarsku.

No, odabir je pao na simpatičnu Magdalenu Ogorek, ali ne samo zato što plijeni pažnju svojom ljepotom, nego joj je to tek dodatna prednost uz mnoge druge kvalitete: Magdalena je povjesničarka koja iza sebe ima zapaženu knjigu o templarima u Poljskoj - “Poljski templari: mit i stvarnost”.

Svojedobno je bila i savjetnica Narodne banke Poljske, ali i TV voditeljica, da bi tijekom karijere uspjela odigrati i nekoliko zanimljivih filmskih epizodnih uloga u dvjema iznimno popularnim poljskim humorističnim serijama: “Čega se to dečki boje ili seks u provinciji” te “Iznajmljivači soba”. Završila je i tematski tečaj European Institut of Public Administration u Maastrichtu te postdiplomski studij na varšavskom sveučilištu.

Muž kazneno prijavljen

No, nije prošlo ni nekoliko dana nakon radosne vijesti, a buknula je afera u koju je umiješan njen muž, zastupnik u Sejmu Piotr Mochnaczewski (s kojim ima kćer). Protiv njega je, kako piše varšavsko izdanje Newsweeka, podignuta kaznena prijava koju je zbog malverzacija podnijelo privatno sveučilište Viamoda.

Iako je muž predsjedničke kandidatkinje izjavio da “nema ništa protiv prijave te da će dokazati njenu aspurdnost”, neki poljski mediji već se pitaju koliko bi to moglo nauditi šansama i ambicijama simpatične ljevičarke. No, Magdalena je ostala uz muža te je nakon vijesti o tome da se tužiteljstvo zanima za njezina dragog na svom Facebook profilu napisala: “Nema predaje!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 17:40